Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wywiady,Konferencje,Opinie...
board.issonline.pl > PES6 Online: Rozgrywka Sieciowa > Ligowe Archiwum > Sezon 11 > Liga > Shaktar Donieck
WKS
Już dzisiaj o godzinie 19 (lub też później xD) pojawi się pierwszy wywiad z WKSRKS'em nowym trenerem Szachtara Donieck.
WKS

Redaktor: Witam panie WKSRKS, jak zdrowie i samopoczucie ?
WKSRKS: Witam. Ze zdrowiem nie jest najlepiej. Złapałem lekkie przeziębienie jednak, niedługo wszystko będzie w normie. Samopoczucie ? Bardzo dobre, niedługo rozpoczyna się kolejny sezon ISSOnline.
Redaktor: A no właśnie, ISSOnline. Jak wiemy, zakończył pan rozgrywki na 7 miejscu. Czy ta pozycja była pana marzeniem prowadząc Bordeaux ?
WKSRKS: Na pewno nie. Liczyłem na wyższe cele. Zawsze walcze o mistrzostwo i nie dopuszczam myśli, że tak nie może być ponieważ mobilizacja jakie daje zespołowi pozwala przenosić nieraz góry <śmiech> Niestety graczom z Francji najprawdopodniej nie podobały się moje metody pracy i nie raz nie potrafiliśmy się porozumieć jeżeli chodzi o styl gry czy koncentracje.
Redaktor: Skąd więc pomysł aby przenieść się aż na Ukraine? Wszak Francuska należy do jednych z najlepszych lig w Europie.
WKSRKS: Jestem człowiekiem, który lubi wyzwania. Ukraińska liga wbrew pozorom nie jest wcale taka amatorska na jaką wygląda. Cały czas ten kraj się rozwija pod względem piłkarskim. Przecież to przyszli gospodarze Euro 2012. A Szachtar miał zaszczyt wpisać się do historii Pucharu UEFA jako ostatnia drużyna, która była zwycięscą w tym turnieju.
Redaktor: Jak wiadomo, prezes klubu nie jest biednym człowiekiem. Czy pieniądze przeznaczone na transfery mają zwiastować hity ? Mówi się o takich nazwiskach jak Alexis Sanchez, Ruud Van NIstelrooy czy choćby sam Klass Jan Huntelaar z Schalke 04. Co pan o tym powie?
WKSRKS: Proszę pana, jestem profesjonalistą. Jeżeli miałbym już na oku piłkarzy, to na pewno nie dowiedzielibyście się wcześniej przedemną <śmiech>. Pierwszy raz słysze o tych zawodnikach jako celach transferowych Szachtara. Najpierw chce zobaczeć swoją drużynę na treningu a dopiero później w dalekiej przyszłości myśleć o wzmomocnieniu jedenastki. Kto wie? Może wogóle nie bedzie trzeba wzmacniać drużyny a pieniądze pójdą na remont stadionu? Okaże się.
Redaktor: Jadson,Fernandinho,Luiz Adriano,Eduardo,Dentinho,Alex Texiera - Ulala gracze, którzy mogą wstrząsnąć ligą. Czy odrazu mają miejsce w pierwszej jedenastce ?
WKSRKS: Jest także Srna,Rat,Hubschman,Moreno i wielu wielu innych fajnych zawodników. Jednak żaden z nich na dzień dzisiejszy nie ma miejsca w podstawowej jedenastce. Nawet ich nie widziałem na treningu a to dosyć ważne, prawda? Jedno jest pewne. Wszyscy zawodnicy Szachtara mają charakter i ambicje. Jeżeli będą chcieli grać będą musieli wyciskać z siebie 8 soki i dawać 110% .
Redaktor: Myślał pan już nad formacją oraz ustawieniem zespołu ?
WKSRKS: Pan mnie chyba nie rozumie...<śmiech> Pierwszy trening ustaliłem na sobote i niedziele to wtedy wszystko będe wiedział o ile organizatorzy (Pozdrawiam Ekipe PES6.5 biggrin.gif) przygotują murawę.
Redaktor: Jak informował nas portal www.SzachtarDonieck.WKS.com miał pan pierwsze spotkanie z kibicami. Jak wrażenia ?
WKSRKS: Kibice zawsze byli 12 zawodnikiem. I nie dopuszczam myśli, że nie byłoby to także w Doniecku. Szachtar ma najlepszyc kibiców na Ukrainie i mówie to teraz i oficjalnie. A żeby, również kibice jak i piłkarze mogli przygotowywać się do sezonu to już teraz zapraszam całe rodziny na otwarty trening.
Redaktor: Jak widać, wszystko się układa. Jeszcze jedno pytanie. Cele na ten sezon ?
WKSRKS: Nie umiem panu odpowiedzieć. Jest tutaj wiele ekip, które mają świetnych zawodników jak i trenerów. Tutaj każdy może wygrać z każdym i to jest magia tej ligi. Nie ma tutaj autsajderów i liderów. Każdy mecz jest tak naprawdę o 6 punktów.
Redaktor: Dziękuje za wywiad.
WKSRKS: Również dziękuje, pozdrawiam.
WKS
WKSRKS królem Ukraińskich dyskotek !? Polski trener bardzo narozrabiał..

Szokujące fakty dochodzą nas prosto z Doniecka, gdzie mnóstwo reporterów jak i przedstawicieli mediów przyłapało nowego trenera Szachtara Donieck na ostrej zabawie bez opamiętania. Warto przypomnieć, że wczoraj miał się odbyć trening a dzisiaj trener razem z piłkarzami miał zjeść tzw "obiadek integracyjny". WKS wychodząc z klubu zaczą wdawać się w kłótnię z przypadkowymi przechodniami oraz przedstawicielami mediów. Niestety nikt nie miał pojęcia o co mu chodziło. SkySport's w swoim studiu puszczając amatorski film oraz czytając z ruchu warg świeżo upieczonego trenera Szachtara dowiedziało się, że WKS mówił o sobie jako " I'm the Best In The World" i do wszystkich ludzi na których zwrócił uwagę krzyczał "You Have a Vagina!". Następnie, totalnie nie wiedząc co sie dzieje, wyją paczke papierosów z kieszeni i zaczą dzwonić po taksówke! Tutaj wszelaki kredyt zaufania oraz akceptacji wśród pospolitych gapiów zakończył się. Skończyło się na powiadomieniu Policji, która zaczeła spisywać WKSa jeszcze przed przyjazdem na Izbe wytrzeźwień. W całym tym tłumie udało się znaleść barmana oraz kierownika ochrony, którzy oddychali z ulgą widząc widok odjeżdzającego natrętnego klienta. Barman wizytę WKSa skomentował następująco:

- Ten człowiek jest totalnie nie normalny! Zamówił 4 butelki i 12 piw prosząc o jeszcze więcej! Jako, że był już w niezłym stanie upojenia alkoholowego odmówiłem sprzedaży mu większej ilości alkoholu. Następnie rzucił się na mnie i groził, że pożałuje jeżeli w tym momęcie nie naleje mu kolejnego piwa. Pomimo interwencji ochrony, którzy nieporadnie przez ponad 15 minut próbowali uspokoić atmosfere, Polski Coach zaczynał podgrzewać ją nadmierną agresją oraz dewastacją całego lokalu. Następnie wyszedł i powiedział "Abyśmy spierd*** z takim ch**** lokalem". No cóż... mieliśmy go za człowieka z klasą.

W szatnii Szachtara również po tym zdarzeniu nie wszystko było bajkowo tacy gracze jak Jadson, Razvan Rat czy Pyatov są razem z trenerem. Niestety Luiz Adriano, Fernandinho, Dentinho, Texieira oraz Kravenkho są przeciw trenerowi reszta jest neutralna. Ci drudzy sami się zwrócili z apelem do trenera poprzez prasę:

Fernandinho: Nie mam poprostu słów na takie zachowanie. Jeżeli chodzi o nas - piłarzy to staramy się być profesjonalni w każdym calu. Jeżeli dalej trener będzie się wygłupiał to niestety będziemy zmuszeni zastrajkować. Nie podoba nam się taka postawa ponieważ to później przekłada się na nas i na naszą gre. Jeżeli trener odczuwa niemoc jak i jest bezsilny i nie podoła zadaniu jakim jest Szachtar Donieck to nikt nie trzyma go na siłe. Może odejść

Te ostre słowa Fernandinho mówiącym w imieniu niektórych kolegów nie potwierdzili trenerzy ISSOnline a zarazem koledzy WKSa:

Redaktor:Słyszał pan o tych zamieszkach w barze jakie zrobił w okół siebie trener WKSRKS ? Jak pan sądzi czy to nie będzie problemem jeżeli chodzi o dyrekcje Szachtara czy też piłkarzy ?

DonKryst (Olimpique Marsylia) : Znam WKSRKS bardzo dobrze, zawsze slynal z niekonwencjonalnych metod i trudnego charakteru. Mimo tego potrafil osiagnac dobre wyniki ze swoimi druzynami, dlatego o sukces Szachtara moge byc spokojny

Wolrid (Athletic Bilbao):No cóż, na pewno nie popieram takiego zachowania, w końcu to trener powinien świecić przykładem. Jeśli spojrzeć na to z drugiej strony to uważam, że takie coś może zdarzyć się każdemu, być może zmiana otoczenia wpłynęła na trenera, mnie również ciężko było z aklimatyzacją w Bilbao, i piwek dobrze mi zrobiło. Jak zareaguje prezes Szachatara ? Tego nie wiem, nigdy nie miałem przyjemności się z nim zapoznać. WKS jest świetnym trenerem i uważam, że całą tą sprawę potraktują z przymrużeniem oka.

Nalep ( Girondins Bordeaux) : Myślę, że każdemu od czasu do czasu zdarzają się słabsze dni, ale akurat u mojego bliskiego przyjaciela to po prostu codzienność. Lubi się często relaksować, ale też potrafi dzielić pracę z życiem prywatnym. Widocznie miał powody do tego, aby to zrobił. Przecież życie jest okrutne. Jednak karę już dostał wystarczającą, bardzo boli go głowa, a sezon tuż tuż więc dajcie mu spokój. Tak w ogóle to wiecie o tym co się stało dzisiejszego poranka? Jeden z moich piłkarzy wsiadł za kierownicę po alkoholu, to niedorzeczne!

Hit weekendu oczywiście nie mógł ominąć samego prezesa, do którego udało nam się dostać i zapytać. Ale ten zaskakująco pomimo braku zadowolenia a wręcz z olbrzymim niesmakiem zaczą bronić WKSa.

- No cóż... Trener WKSRKS jest nieprzewidywalny. Jest to trener młody z ambicjami no i niestety ogromnie uparty. Jeżeli coś postanowi to tak ma być. Szkoda, że nawet w barze pragną dyktować swoje warunki całkowicie lekceważąc regulamin panujący w lokalu. Jednak w każdym nieszczęsciu jest jakieś szczęscie bo mam szerokie nadzieje, iż ta zawziętość przeniesie się na boisko i wyniki. Oczywiście to go nie usprawiedliwia i bedą wyciągniete na pewno konsekwencje za ten wybryk jak i za zlekceważenie treningu z zawodnikami.
WKS

WKSRKS: Czy jestem zły po występie na turnieju Master Ligue Cup ? Wręcz przeciwnie! Szczęśliwy!

Takie absurdalne słowa, padły z ust Trenera WKS'a na konferencji prasowej. Jak wiemy, Szachtar w grupie z Athetlic Bilbao, Parmą oraz Stoke City zają ostatnie miejsce. Dwukrotnie remisując oraz przegrywając. Powodów do radośći nie ma, jednakże trener WKS należy do trenerów dość specyficznych i wyznał nam, że się cieszy z tego powodu. Czy te mecze były dla Szachtara nauczką na przyszłość? Czy piłkarze wyciągneli jakieś wnioski? W to wszystko w konferencji prasowej, którą zamieszczamy. Udział wzieli: Trener WKSRKS, Dentinho oraz Jadson.

Redaktor: Panie WKS, jakie ma pan wrażenia po tym turnieju?

WKSRKS: Cóż mam Panu powiedzieć. Na sam początek wypada mi pogratulować drużynie Trenera Gapy, który wygrał rozgrywki. Każdy Team trzymał poziom i każdy z tych dwunastu pragnął wygrać. Jeżeli chodzi o nas samych to nie jestem wcale zły, wręcz przeciwnie szczęśliwy! Dlaczego? Zawsze kiedy w sparingach przed sezonowych drużynie nie idzie, to biorą się w garść w lidze <śmiech> Oczywiście nie przegrywamy celowo ale mimo kiepskich wyników cieszy mnie gra. Bo nie można powiedzieć, że byliśmy słabsi od Parmy, Athleticu czy Stoke, to my głównie prowadziliśmy grę a bramki strzelali przeciwnicy. Niestety musimy nad tym jeszcze popracować. Cieszy mnie forma co poniektórych zawodników. Pokazują oni tym, że wykonują swoje zadania sumiennie i mogę na nich liczyć w nadchodzącym wielkimi krokami sezonie.

Redaktor: Jeżeli mowa o nadchodzącym sezonie. Jakie ma Pan cele transferowe ? Kto będzie Pana priorytetem?

WKSRKS: O ile wiem, okienko zaczyna się za 12 godzin i dopiero wtedy się dowiecie. Rozmawiamy z paroma zawodnikami. Głównie z Europy, ponieważ wierze w moich chłopaków i mamy naprawdę dobry skład. Nie potrzeba mi wir zmian jak niektórym trenerom z ligi. Mamy optymalną kadrę i potrzeba mi tylko zmian kosmetycznych. Mogę jedynie zdradzić, że jesteśmy blisko pozyskania defensora.

Redaktor: Jak się czujecie trenując pod okiem takiego Trenera jak WKSRKS? Czy jesteście zadowoleni z jego porad oraz stylu jaki preferuje ?

Dentinho: Trener WKS jest profesjonalistą. Na pewno nie można się z nim nudzić to wesoły i sympatyczny człowiek mający pojęcie o nowoczesnym futbolu. Uważam, że ten turniej to tylko lekka zadyszka podczas biegu po mistrzostwo. Sezon się jeszcze nie zaczął a przecież jeszcze wiele treningów przed nami. Jedyne co mogę jeszcze dodać to fakt, że wszyscy się staramy aby jak najwięcej zaczerpnąć od tak fenomenalnego trenera.

Jadson: Dokładnie, podzielam zdanie mojego kolegi. Wszyscy są zgodni co do tego, że WKSRKS to jeden z lepszych trenerów w lidze ISSOnline.Cieszymy się, że prezes zrobił milowy krok zatrudniając go właśnie tutaj w Doniecku. Na pewno nie jest to błędem. Szczerze mówiąc, żałujemy tych meczy. Z Parmą mieliśmy realne szanse wygrać, jednak do szczęscia zabrakło tak nie wiele. Co do stylu to oczywiście jesteśmy zadowoleni. W dzisiejszym świecie futbolu atakują wszyscy oraz bronią. Nie widzę, żadnych zastrzeżen i jedyne co mogę obiecać to prawdziwej magii w wykonaniu naszej drużyny.

Redaktor: Trenerze, gdzie następnie planujecie zgrupowanie? Został tylko tydzień i jak każda drużyna chce go jak najlepiej przepracować.

WKSRKS: Tak naprawdę, to nie ma znaczenia gdzie gramy. Wydaje mi się, że zostaniemy w Doniecku a jeżeli mielibyśmy już z niego wyjeżdzać to na pewno tylko poza obręb do jakiejś mniejszej miejscowośći aby piłkarze najpierw się zrelaksowali a następnie dopracowywali tylko to w czym obecnie odczuwają słabość. Nie ma sensu przmęczać chłopaków tuż przed wielkim startem. Uważam, że jesteśmy przygotowani na wszystko i powtarzam don't worry, to co się dzisiaj stało to tylko wypadek przy pracy.

Redaktor: Kibice niezbyt Pana lubią ? Co Pan o tym sądzi?

WKSRKS: Heh, pytanie wymagające dłuższej filozofi, jednak powiem krótko. Szanuje kibiców Szachtaru. To fantastyczni ludzie. Jeżeli chodzi o mnie to miałem dwie drogi. Albo spokojne życie albo życie publiczne. Wybrałem to drugie. Kazdy ma własne zdanie i każdy rozlicza mnie już teraz. Mam nadzieje, że po sezonie kibice jak i piłkarze będą szczęśliwi i to jest dla mnie największą wypłatą.

Dentinho: Trenerze czyli skoro to jest Twoją największą wypłatą to moge dostać połowe Twojej pensji ? <śmiech>

WKSRKS: Widzę Dentinho, że nie pasuje Ci gra w pierwszym składzie, stąpasz po kruchym lodzie <śmiech>

<Dentinho zmieszany, śmiech na sali>

Redaktor: Wiele osób twierdzi, że Jadson opuscisz Donieck na rzecz wielkich klubów. Mówi się o Manchesterze City, Milanie czy nawet o samym Bayernie Monachium.

Jadson: Wykluczone. Szanuje te wielkie kluby. Moim marzeniem jest grać w nich w przyszłości i jeżeli za te dwa lata się do mnie zgłoszą to chętnie bym przyją ich oferty jednak teraz jestem zawodnikiem Szachtaru i wraz z chłopakami skupiam się tylko na grze w Doniecku. Narazie nie zajmuje się przyszłoscią, na to przyjdzie czas.

Redaktor: Dziękuje Wam wszystkim.
WKS

Szachtar Donieck wzmacnia się przed sezonem! Carvalho,Santos,O'Shea i Etuhu zaprezentowani w barwach Szachtara! Oleksy Gai pożegnał się z Ukrainą!

WKSRKS jeżeli nie zostałby trenerem Szachtara Donieck, bez problemu mógłby zostać pokerowym graczem. Zapowiadał małe kosmetyczne zmiany oraz zapewniał, że posiada już optymalną kadrę. Jak było naprawdę? Zrobił totalną rewolucję! Wszyscy mogli spokojnie popatrzeć się na to, już w sobote kiedy to chodziły plotki jakoby wpłyneły oferty po Ricardo Carvalho do Madrytu oraz po Andre Santos'a do Arsenalu. WKSRKS, jakiekolwiek newsy o transferach ucinał i tylko on w pełni panował nad tym co wiedzą media oraz co wie jego sztab.Jeżeli chodzi o zawodników to z dwoma już miał okazje wspólne współpracować. Z jednym w czasach kiedy ten w raz z Realem wygrał turniej Elite Cup [Ricardo Carvalho], jednak obecny Coach Szachtaru, miał za duże wymagania finansowe i ostatecznie nie doszło do podpisania kontraktu. Natomiast jeżeli chodzi o drugiego [Dickson Etuhu] to obaj panowie mieli przyjemność poznać się podczas debiutu WKSa w lidze ISSOnline podczas gdy prowadził Londyński Fulham. Etuhu tam stanowił jeden z filarów defensywy. Jednak doświadczenie nabyte w najmocniejszych ligach świata pozwoliło WKSowi teraz już naprawdę skompletować kadre włączając do tego hit z Arsenalu - Andre Santos'a oraz byłego gracza Manchesteru United Johna O'Shea. Sam WKS pojawił się na oficjalnej prezentacji tych czterech zawodników i wraz z nimi odpowiadał na pytania zadane przez media.

The Bild: Ricardo, pytanie do Ciebie. Co skusiło Cię do odejścia z Realu Madryt do Szachtara Donieck.

Ricardo Carvalho: Cóż, Real i Szachtar dzieli straszna przepaść organizacyjna jak i piłkarska. Jednak w Realu nie miałem szans włączyć się o walke do składu. Sergio Ramos i Pepe, skutecznie zablokowali mi droge do regularnego wybiegu w pierwszej jedenastce co tutaj w Szachtarze przy ciężkiej pracy będe miał choć cien szansy. W dodatku WKSRKS to profesjonalista i przekonał mnie, że razem z nim mogę zdobyć kolejne piłkarskie sukcesy łącząc do tego styl i przyjemność, jaką mogę dać kibicom jak i pomoc kolegom.

Kicker: Andre Santos, jest to bardzo kreatywny gracz. Może grać zarówno jako lewy pomocnik jak i jako lewy obrońca. Trenerze WKS, jaką rolę będzie odgrywał nowy nabytek Szachtara?

WKSRKS: Cóż, Andre Santos został sciągnięty po to aby pomóc drużynie. Jest bardzo uzdolniony i jeżeli przyjdą trudne mecze, cofne go do defensywy. Jeżeli będzie okazja powalczyć o coś więcej niż same 3 pkt to będzie wspierał kolegów w ataku. Ciesze się, że mam kogoś takiego jak ten zawodnik. Na pewno na boisku będzie rywalizacja o pozycje co mnie cieszy bo kazdy będzie chciał się pokazać z jak najlepszej strony. Nie bedzie zbędnego ociągania i pełna dyscyplina. Czasami taka zdrowa rywalizacja jest lekiem na całe zło.

La Gazzeta Dello Sport: Podobno, nie tylko z Doniecka przybyła dla Ciebie oferta Andre. POwiedz nam gdzie jeszcze mogłeś trafić z Arsenalu i dlaczego odchodziłeś z tak uznanego klubu ?

Andre Santos: Cóż jest to trudne pytanie. Teraz skoro jestem tutaj w Doniecku mogę powiedzieć, że Udinese również myślało o moim pozyskaniu, jednak wybierając Szachtar mam pewność, że trafiłem dobrze. Moja rodzina również radziła mi abym przeszedł tutaj gdzie nie będe miał kłopotów z aklimatyzacją. Czuje się, świetnie. Nowi Koledzy odrazu ciepło mnie przyjeli i ciesze sie, że jestem tutaj. Czemu odszedłem z Arsenalu? Mimo iż to bardzo dobry klub, niestety nie dawal mi tego co potrzebuje. Jestem jednym z tych, którzy potrzebują sukcesów i osiągnieć. Teraz kiedy Szachtar nie dość, że ma mocnych graczy to także trener WKS nie jest kimś nieznanym i to wszystko sprawia, że każdy musi podejść do meczów z nami z respektem.

AS: Dickson Etuhu. Jesteś kolejnym zawodnikiem dołaczającym do Szachtara z nadziejami na pierwszy skład oraz nawiązanie walki z takimi zawodnikami jak Thomas Hubshman i Fernandao. Czy jesteś gotowy ?

Dickson Etuhu: Oczywiście, że tak. Hubschman i Fernandao to niesamowici gracze, którzy robią niesamowite rzeczy w ofensywie jak i defensywie. Jednak ja też, nie zamierzam poddawać się bez walki. Jestem ambitny i pracowity i zamierzam się pokazać z jak najlepszej strony. Jeżeli by mi nie zależalo to równie dobrze mógłbym się nie ruszac z Anglii. Jednak jest inaczej i mam nadzieje, że wraz z nową koszulką zacznie sie nowa historia w której i ja będe mógł dołożyc cegiełke od siebie i przyczynić się do czegos wielkiego.

Szachtar.WKS.Com.De.Pl : Witam, panie O'Shea, jak wiemy przychodzi pan prosto z Sunderlandu. Nie odstawał pan umiejętnościami i był raczej podstawowym graczem tej drużyny. Dobra forma przełożyła się na niesamowite zainteresowanie ze strony klubów. Udało nam się wybadać, że oprócz Szachtaru, zainteresowana była ekipa Blackburn Rovers. Jak pan to skomnentuje?

John O'Shea: Uważam, że Blackburn jak i Szachtar to ekipy, które wiele będą znaczyć w lidze ISSO, jednak wybrałem Ukraine gdyż chce spróbować czegoś nowego. Czy się nam uda ? Jestem optymistą, uważam że nie ma rzeczy niemożliwych i na pewno jeżeli trzeba będzie to zrobie wszystko aby wynagrodzić trenerowi WKSowi zaufanie w moje umiejętności. Chciałbym, również powitać wszystkich działaczy, kibiców oraz każdego związanego z Szachtarem Donieck.

Sport.pl : Panie WKS, doszły do nas plotki, że rozmawiacie z samym bramkarzem Sevilli - Javim Varasem. Jest już rynek transferowy i wszystkie karty poszły na strój. Proszę nam powiedzieć coś więcej o swoich planach dotyczących Szachtara i jego manewrach w ruchach transferowych.

WKSRKS: Cóż mam powiedzieć ? Tak, rozmawiamy z Javim, jednak nie wiadomo czy dołączy on do nas. Przez pewien czas myśleliśmy również o innym bramkarzu z ligi Angielskiej, który się zgłosił z chęcią gry u nas dzisiaj ale mimo wszystko zrezygnowaliśmy ufając, że Javi wyrazi swoją chęć grania dla nas. Jednak nic nie jest pewne. Co planuje? Już raz mi uwierzyliście, w zmiany kosmetyczne. Teraz nie wiem co mam powiedzieć, aby powiedzieć prawde. <śmiech> Powiem tak - pożyjemy zobaczymy.
WKS

David Beckham w Doniecku ? Szokujące informacje z Trucji! Szachtar wychodzi z grupy ale na 1/8 kończy !

Liga coraz bliżej więc i ciśnienie coraz większe. Zaczeła się masa turniejów i po niezbyt zadawalających rezultatach optymistycznie można patrzeć na pryzmat najbliższych dni dla Ukraińskiego zespołu. Szachtar wyszedł z grupy na drugim miejscu i o mało a mógł pokusić się o 1/4 niestety "Synowie Albionu" okazali się lepsi i chcąc nie chcąc Szachtar został wyeliminowany. Oprócz tej wiadomości, chodzą plotki prawie w każdej telewizji, że do Doniecka wybiera się również David Beckham który po podpisaniu kontraktu z Trabzonsporem ...wycofał się z niego! Okazało się, że Angielski gwiazdor nie może porozumieć się z trenerem oraz klubu nie stać na jego zatrudnienie. Po raz kolejny nasza gazeta uczestniczyła na konferencji prasowej gdzie WKS odpowiadał na wszystkie pytania.

Polsat Sport: Trenerze WKS ! Ile trener zarabia w tym Doniecku ?

WKSRKS: <robi klasycznego Facepalma> Widać, że to ludzie z Polski...<śmiech> następne pytanie.

Marca: Dużo mówiło się o Davidzie Beckhamie, który rzekomo ma podpisać kontrakt z Szachtarem. Czy to prawda ?

WKSRKS: Tak, rozmawiamy z Davidem i jeżeli chodzi o nieoficjalny kontrakt to został on podpisany. Gadałem z nim przez telefon i David przylatuje dzisiaj do nas podpisywać oficjalnie kontrakt i o ile wszystko pójdzie dobrze to zobaczymy go niedługo w trykocie Szachtara.

AS: Dlaczego ? Ma Pan dwóch znakomitych rozgrywających Jadson i Douglas Costa po co Beckham ?

WKSRKS: Cóż, Jadson i Douglas są to zawodnicy niezwykle dynamiczni, ambitni, gryzący trawe i wkładajacy serce w każde spotkanie. Są oni jeszcze młodzi i brak im doświadczenia. David grał na największych arenach świata i ma bardzo cenne doświadczenie i to doświadczenie chce przelać na murawę. Oczywiście zdaje sobie z tego sprawe, że ma on lata świetnośći za sobą jednak w Los Angeles pokazywał, że dalej jest fenomenem i można na niego stawiać.

La Gazzeta Dello Sport: O tym transferze jest dość głośno. Czy to prawda, że również ma ona fundament marketingowy? Z tego co udało nam się wybadać Fernandinho pod naporem zarządu zmienił numer i 7 pozostaje wolna. Czy Szachtar liczy na środki z koszulek, które ma zapewnić Beckham ?

WKSRKS: Hm, to już nie mój biznes. Jestem tu tylko po to aby trenować chłopaków i przygotowywać ich do każdego meczu. Za to mi płacą i tego sie trzymam. Z tego co wiem Fernandinho jest kompromisowy i jeżeli nie stawiał uporu jaki mógłby się odbić na drużynie to mnie to nie dotyczy. W innym wypadku, musiałbym wkroczyć.

Kicker: Jak wiadomo, przegraliście dzisiaj z HSV hehe. Widać, że HSV to siła hehe. Co pan powie o tym meczu ?

WKSRKS: No i z czego pan tak rżysz ? To nie obora, więc i świnie nie potrzebne <śmiech na sali>. Jednak odpowiem panu inaczej. To są tylko sparingi i pomimo ważnych turniejów dalej one są tak naprawdę o nic. W lidze możemy sprawić niespodzianke i wtedy być może nie będzie Panu do śmiechu. Fakt faktem HSV zagrało dobry mecz. Cieszy mnie, że pierwsza połowa należała do nas i jeżeli piłkarze przyłożyliby troszeczke więcej dokładności do swoich strzałów to mogliśmy schodzic z nie jednym a trzybramkowym prowadzeniem. Później, błędy w szykach obronnych. Doskonale później wiedziałem, co powiedzieć defensorom aby więcej nie popełniali takich amatorskich kiksów. Cóż, zdenerwowała mnie również kartka dla Varasa. Racja, faul był ale na pewno nie na czerwoną kartke. Tak to jest jak trener jednego z zespołu siedzi w samorządzie ISSOnline...

Bild: Co prawda nie wyszło panu pierwsze spotkanie ale później nastąpiła wielka rewolucja! Co się stało ? Czyżby pchły nareszcie rozbudziły prawdziwą bestie ?

WKSRKS: Podoba mi się pana tok myślenia. Jednak mimo wszystko, użył pan za wielkich słów. Te wszystkie porażki jakie doznaliśmy, nauczyły nas jednej bardzo ważnej rzeczy. Nie możemy się bać przeciwnika z myślą co on zrobi tylko to on ma się bać nas z myślą ile bramek strzelimy hehe. Może to i banalne ale zawodnicy poczuli wiare w siebie i zdołali strzelić pięc bramek Mainz i ostatecznie wygrać z drugoligowcem prowadzonym przez Fenomena tej ligi - Milerinha. To nie samowite, jak miło stworzyć sensacje i zadziwić pare tysięcy ludzi na stadionie negatywnie czy też pozytywnie.

Elconfidencial.com: Z którego transferu jest pan najbardziej zadwolony? Czy któryś zawodnik już się pan "spłacił" ?

WKSRKS: To zbyt wcześnie, aby teraz oceniać który zawodnik spełnił swoje zadania na boisku a który nie. Obecnie na pięć transferów jestem zadowolony z czterech. Z jednym zawodnikiem jeszcze muszę indywidualnie popracować i wpoić mu nasz system gry. NIe będe mówił o kogo chodzi bo nie chce później czytać w brukowcach "Afera w szatni Szachtara". Najważniejsza jest rozmowa i wtedy można zrobić wszystko.

BBC: Co spowodowało przegraną z West Bromich Albion ??

WKSRKS: Cóż mam odpowiedzieć? Przegrana to nie zbyt trafne określenie. Nie przegraliśmy tego meczu bo nie byliśmy gorsi od przeciwnika. Poprostu oni awansowali a my nie. To był strasznie dziwny mecz, po dwóch pierwszych okazjach Dentinho powinniśmy prowadzić 0:2 a w ramach odwetu przegrywaliśmy 1:0. Później fatalny stan murawy nie zbyt pozwalał na rozgrywanie piłki takiej jaką lubimy. Później kolejne okazje i schodzilismy z 2 bramkami w plecy. W drugiej połowie było znacznie lepiej, graliśmy to co graliśmy z Mainz czy Wolfsburgiem i wyraźnie dominowaliśmy na boisku raz po raz drecząc bramkarza rywali. Mieliśmy dużo okazji i trzy z nich wykorzystaliśmy. Pech chciał, że w 89 minucie Razvan Rat źle wybił piłke i ta trafiła pod nogi, któregoś z gospodarzy. Nie winię bramkarza. Zachował się jak mógł najlepiej a zadecydowało tak naprawdę odrobina szczęscia. Jestem ucieszony z gry podopiecznych, choć szkoda że nie idzie ona razem z wynikami. To tyle, dziękuje państwu.
WKS

Szachtar otwiera się na media! Pierwsze wywiady, opinie i wrażenia po rundzie jesiennej!

Jesteśmy dokładnie na półmetku kolejnego sezonu ISSOnline. Wyjaśniło się wiele. Prym wiodą kluby z Niemiec. Liderami I ligi są Hamburger SV i tuż za nimi VFL Wolfsburg a na trzeciej pozycji znajdują się gracze Werderu Brema. Jednak to tylko punkty i liczby na runde jesienną. Niedługo rozpoczyna się, runda rewanżowa i każdy z zespołów walczących o ligę pokazał, że to on chce zostać mistrzem. Inni potrafili to robić za wszelką cenę zyskując upragnione miejsca czy oczka. W tym momęcie chodzi nam oczywiście o Szachtard Donieck,którego niestety nie mogliśmy wymienic wśród liderów ligi. Jednak jak się okazuję, plany budowania tej drużyny są niestety nawet nie w połowie jak zakładali działacze wraz z trenerem. Jednak WKS uspokaja wszystkich i zapewnia, że można przegrać bitwę ale wojna zostanie wygrana. Mimo wszystko WKS pojawił się nareszcie w mediach i o to jak podsumował drużynę:

WKSRKS:Nie można opisywać całej rundy w trzech czy czterech słowach. Nie podchodziłem do wywiadów czy konferencji ponieważ to co działo sięw lidze działo się bardzo szybko. Ledwo gralismy w Turcji a już musieliśmy jechac do Grecji i tak było cały czas. Jednak mając teraz w rundzie rewanżowej o wiele więcej meczy u siebie moge obiecać iż wraz z drużyną będziemy udzielali się częściej w mediach. Podsumowując sezon jesteśmy na 7 miejscu. Oczywiście, nie tego się spodziewałem i jestem zawiedziony po dobrym początku. Czy to wina drużyny czy systemu i filozofii gry ? Oczywiście, że nie. Tutaj wszystko jest w jak najlepszym porządku. Stawiam na widowiskowy futbol i pokazaliśmy to, pomimo porażek w takich meczach jak z Evertonem czy Udiense potrafiając strzelać jedną bramkę ładniejszą od pięciu Włochów czy trzech Anglików. Oczywiście, niektórzy z Ukraińskich kibiców mogą mieć do mnie o to żal ale ludzie nie przychodzą patrzeć na Szachtar który się meczy przez 90 minut szukając jedynej drogi do bramki i wkońcu wywalcza to w 90 minucie tylko przychodzą popatrzeć na prawdziwy spektakl drużyny która chce grać w futbol choć nie zawsze zdobywa tyle bramek aby wygrać. Nie gramy jeszcze jak Barcelona i zapewne grać tak nie będziemy. Ale z całą pewnością jesteśmy Szachtarem i Futbol w piłkarskiej stolicy Ukrainy na pewno nie będzie nudził sympatyków naszej drużyny.

Oczywiście, WKS również przyszedł z kilkoma zawodnikami, mającymi także dużo do powiedzenia. Pojawili się miedzy innymi: Willian, Luiz Adriano, Andre Santos, Beckham oraz Darjo Srna:

Redaktor: Darjo, powiedz nam jak odnajdujesz się w drużynie? Doszło sporo nowych zawodników. Czy w walce o skład była od zawsze aż taka konkurencja?

Darjo Srna: Razem z przejściem trenera WKSa zaczeła się tak jakby nowa Era dla Szachtaru. On ma swoją wizję, którą można nie rozumieć ale należy ja uszanować bo mimo wszystko ma już doświadczenie i wie, co jest dla nas najlepsze. Tak naprawdę, w Szachtarze nigdy nie było aż takiej konkurencji. WKS to motywator i nawet najlepszy zawodnik nie ma pojęcia czy znajdzie się w składzie na najbliższy mecz.

Redaktor: Jak wiadomo, Adriano jesteś napastnikiem jako "Klasowa 9" czy polityka gry jaką WKS wprowadził w ten zespół został przez Ciebie opanowany?

Luiz Adriano: Oczywiście, że nie. Na każdym treningu ciezko pracujemy aby dążyć do perfekcji. To nie jest takie proste jak się wydaje. WKS pokazał mi, że oprócz wykańczania akcji kolegów można też robić dużo więcej na boisku. Asysty czy wyprowadzanie akcji też jest ważnym elementem w tych czasach dla napastnika i musi się on coraz to poprawiać aby nie wypaść z obiegu. Ciesze się, że mimo wszystko idzie to w dobrym kierunku.

Redaktor: Następne pytanie do Ciebie Willian. Jak wiadomo, po sparingach zaczełeś siadać często na ławce rezerwowych, dlaczego?

Willian: To raczej nie do mnie powinno być to pytanie skierowane lecz do Trenera WKS'a. Ja mogę jedynie powiedzieć, iż nie jestem zadowolony z pozycji w jakiej się znajduje i nie sprawia mi przyjemności aż tak częste oglądanie drużyny z ławki rezerwowych i rzecz jasna zrobię wszystko aby regulanie grać i udowodnić swoją wartość oraz dać drużynie znacznie więcej niż jestem teraz w stanie. Wszyscy grają na wysokim poziomie jednak ja nie zamierzam również odpuszczać.

Redaktor: Trenerze WKS, podsumowując Pan sezon nie powiedział nic o zimowym okienku transferowym. Czy planuje pan jakieś ruchy ?

WKS: Oczywiście, że tak. Budowanie drużyny nie polega na jednym okienku w którym kupuje sie najlepsze gwiazdy i wypełnia cały plan w dwa tygodnie ponieważ wtedy staje się mieszanka wybuchowa i nic nie idzie mimo iż wszyscy bardzo chcą. Ja stosuję taką metodę, iż nie przeprowadzam dużo operacji na raz a rozbijam to na różny czas. Gdy się wszystko uformuje to wtedy pokażemy pazur i być może nawet powalczymy o coś więcej niż samo dogonienie czołówki gdyż aż tak daleko nie jesteśmy.

Redaktor: Andre i David. Przyszliście kolejno z Arsenalu i Trabzosnposru. Czy jesteście zadowoleni z tego, iż mogliście zasilić taki klub jak Szachtar Donieck?

Andre Santos: Myślę, iż nie było innej lepszej propozycji. Oczywiście, miałem także inne oferty. Nie chcę tutaj wzbudzać kontrowersji i rzucać nazwami ale jedna drużyna z Włoch chciała mnie u siebie, jednak Szachtar pokazał się z dobrej strony a i chciałem spróbować Ukraińskiego stylu dlatego zdecydowałem się na Współpracę z WKSem. Oczywiście, nie żałuję tej decyzji. Ciesze się, że moge pomagać klubowi i mam nadzieję iż klub jest zemnie zadowolony.

David Beckham: Grałem w różnych klubach na świecie. Real Madryt, Manchester United, AC Milan czy chociażby LA Galaxy. Będąc w Turcji zdałem sobię sprawe, iż nie pasuję tak kompletnie. Dlatego podziekując sobie wraz z trenerem Smilo zdecydowałem się przejść do drużyny Trenera WKSa. Jestem zadowolony również jak Andre z tej decyzji. Mogę od siebie dodać iż gwarantuję dalej show jakie tworzę a punkty przyjdą z czasem same. Nie zawsze się wygrywa, prawda ?

Redaktor: Ostatnie pytanie do trenera WKSa. Krążyły plotki jakoby porozumieliście się z Getafe i Ruud Van Nistelrooy miały dołączyć do Szachtaru.

WKSRKS: Haha, proszę pana... co ja bym dał aby to było prawdą. Mieć kogoś takiego jak Van Gol, to istne cudo. Jednak niestety pieniądze jakie mamy przeznaczone nie są zbyt duże dlatego wątpie aby klub z Hiszpanii był zainteresowany naszą ofertą. Jednakże pomarzyć zawsze można.

I na tym ostatnim pytaniu zakończył się wywiad z zawodnikami i trenerem Szachtaru. Jak widzimy, nie jest tak najgorzej jak to wygląda i podchodząc optymistycznie do sprawy można wynieść więcej zalet niż wad. Miejmy jednak nadzieje,ze te wszystkie gwarancje oraz słowa nie będą rzucone na wiatr.
WKS

Tym razem ekipie "Polsat Futbol" udało się złapać trenera WKSRKS'a w Polsce. W miłej i fajnej atmosferze udało przeprowadzić się z nim wywiad.

Roman Kołtoń: Witam Trenerze. Jak się podoba Panu w Polsce? Czy warunki klimatyczne są takie same jak na Ukrainie ?

WKSRKS: Witam wszystkich. Na Ukrainie jest podobnie jak w Polsce, choć gdy gramy mecz to przez 90 minut jest mi gorąco jakbym był w Hiszpanii <śmiech>

Roman Kołtoń: A może zdradzi nam Pan, jaki cel miała Pana wizyta w Polsce? Czyżby Pan przyjechał obserwować jakieś talenty w naszej lidze?

[i]WKSRKS: Właściwie wykorzystuję czas wolny. Donbass Arena jest narazie remontowana i całkowicie nie da się na niej grać. Na szczęście mało meczów, zostało nam by dokończyć ligę dlatego mecz Szachtar - Panathinakos najprawdopodniej będzie przełożony na inny termin.

Roman Kołtoń: A treningi ? Gdzie są w tej chwili możliwości aby przygotowywać się do najbliższych meczów ?

WKSRKS: Narazie nigdzie. Niestety oprócz Donbass Areny, nie ma zbytnio gdzie pracować na pełnych obrotach. Oczywiście mamy różne ciekawe boiska. Z naturalną murawą lub ze sztuczną jednak nigdy nie zastąpi ona nam prawdziwego stadionu. Jednak myśle, że moi piłkarze po ostatnich meczach i treningach zasługują na odpoczynek.

Roman Kołtoń: Myśli Pan, że taki odpoczynek przed decydującymi meczami jest dobry dla całego zespołu ? Niespodziewanie możecie przespać koniec ligi.

WKSRKS: Przespaliśmy praktycznie całą rundę rewanżową. Nie możliwe jest abyśmy teraz oddali punkty bez walki o każdy centymetr z maksymalną koncentracją <śmiech>

Roman Kołtoń: No właśnie! Dlaczego ? Wydawałoby się, że Szachtar po wygranej z Blackburn 2:1 wraca walczyć o coś więcej niż miejsce w pierwszej dziesiątce. Co się stało dalej ?

WKSRKS: Trudno powiedzieć. Drużyna się całowicie zablokowowała. Niestety przez część meczów przechodziliśmy obok. Byliśmy tłem dla dobrze grających rywali jednak po dobrym przebudzeniu następywał zimny prysznic. To jest właśnie nasza najgorsza wada, granie w kratkę. Jednak tym razem, mam nadzieje iż nowa filozofia gry jaką przekazałem piłkarzom spęłni się w 100%.

Roman Kołtoń: Co z takimi piłkarzami jak Luiz Adriano czy Jadson ? Patrząc na ostatnie mecze, praktycznie w ogóle nawet nie wychodzą się rozgrzewać. O ile można zrozumieć decyzje z tym drugim to sadzać na ławke gracza z 21 golami na koncie jest poprostu szaleństwem.

WKSRKS: Nie wiem skąd Panie Romanie, masz Pan takie wiadomości ale to nie prawda. Luiz Adriano będąc na rezerwie wcale nie jest piłkarzem słabszym od tych, którzy biegają po boisku. Tak czy tak wchodzi on praktycznie w każdym meczu i jest ważną postacią w mojej drużynie. Jadson nie mógł nigdy pokazać swojego talentu ponieważ zawsze ktoś przysłaniał jego "Czarną robote". Rozmawiałem z nim i to, że nie grał ostatnio za wiele nie świadczy o tym, że nie obserwuje jego pracy na treningach. Poprostu czekam na moment, który będzie odpowiedni dla tego zawodnika.

Roman Kołtoń: Przed wami same ciężki pojedynki. Panathinakos, Everton i Udinese. Które z tych drużyn będzie najcięższą przeprawą ?

WKSRKS: Patrząc na tabelę Panathinakos nie porywa. Everton jest za nami a Udinese przeplata dobre mecze złymi. Jednak wiem, że każdy gra tu o najwyższe stawki i na pewno nie tabela odwzorowuje tutaj siłę drużyny. Wystarczy popatrzeć na Celtic trenera Tomka. Wydają się być czerwoną latarnią, która wita się już teraz z drugoligowymi boiskami jednak cudem zremisowaliśmy z nimi. Tak samo jest z "Kończynkami" Graliśmy przeciwko nim już trzy mecze i w żadnym z nich nie byliśmy pewni zwycięstwa więc i tutaj aby wyrwać 3 pkt Grekom będziemy musieli wznieść się na wyżyny. Co do drużyny Evertonu i Udinese to z pewnością otwarta piłka i wyłożenie od razu wszystkich kart na stół jest z goła samobójstwem. Od razu w takich meczach powinno się wpisywać 3:0 na przeciwnika ponieważ bez pomysłu na gre z teamami z takiej klasy jest czystym oddaniem punktów. Więc odpowiadając jednym zdaniem. Wygrane z tymi drużynami są możliwe jednak praca jaką będziemy musieli włożyć na boisku będzie musiała być bardzo bardzo bardzo duża.

Roman Kołtoń: Cóż porównując niektóre kadry do Szachtaru, wydaje się jakoby Szachtar wolił bawić się w ryzyko stawiając na nazwiska które mało znaczą lub nic. Nie lepiej iść za przykładem innych klubów i kupić znane nazwiska jak Klose, Cisse, Carew czy Podolski ?

WKSRKS: Cóż, takie interesy są opłacalne do czasu aż danej gwieździe nie odbije "sodówka" i zablokuje się całkowicie mając pretensje do całego świata. Mam dwóch a jak Nicklas złapie forme to trzech klasowych napastników, którzy zapewniają bardzo dużą grozę pod bramką przeciwnika. Nie potrzebni nam kolejni.

Roman Kołtoń: Jednak mimo wszystko szukaliście kogoś z doświadczeniem i ogarniem jeżeli chodzi o największe Areny Europejskie i to był Alessandro Del Piero dziś piłkarz West Bromich Albion.

WKSRKS: Nie powiem, zależało mi na sprowadzeniu Aleksa. No bo komu nie przydałby się tak genialny piłkarz o doświadczeniu i możliwościach ? Jednak mimo, że nasza oferta była fantastyczna, WBA zdołało przebić ją koniec, końców to nie do nas trafił Del Piero. Teraz myśle, że byłby on nie potrzebnym piłkarzem choć nie twierdze,że jeżeli zdecydowałby się zamienić Anglie na Ukraine to bym go nie przyjął.

Roman Kołtoń: Odbiegając trochę od Szachtaru. Czy chciałybyś zostać selekcjonerem naszej kadry ?

WKSRKS: Nie, raczej nie.

Roman Kołtoń: Czemu ? Przecież to marzenie każdego trenera!

WKSRKS: To dlaczego nie możemy znaleźć nikogo kompetentnego do tej funkcji? Narazie staram się skupiać na Szachtarze i przy tym pozostańmy. Jest wielu innych trenerów, którzy doskonale mogliby zająć się kadrą teraz. Ja mam narazie swoje problemy i swoją drużyne na głowie.

Roman Kołtoń: To już wszystko, dziękuje Trenerze WKS, że zdecydowałeś się odpowiedzieć na pare pytań.

WKSRKS: Nie ma sprawy, dziękuje.

WKS

Redaktor: Na sam początek chciałbym Pana powitać, trenerze WKS.

WKSRKS: Witam również.

Redaktor: Chciałbym przejść do początku sezonu. Sprowadził Pan paru zawodników skupiając się na ofensywie. Ariza Makukula, Albert Crusat, Alexandre Lacazette. Dlaczego oni ? Miał pan w swoim zespole również paru fantastycznych graczy, których przedstawiać nie trzeba.

WKSRKS: Owszem miałem ich i gdzie mnie to zaprowadziło ? Do 10 miejsca ? Nie jest to moim szczytem marzeń. Cóż mam powiedzieć o tych graczach ? Makukula przeszedł do nas ze Spartaka Moskwa. Nasi przyjaciele zza granicy całkowicie nie stawiali na Arize, dlatego Trener Spartaka Goofy a zarazem mój kolega polecił mi go. Szukałem takiego typu i dobiliśmy targu. Do tej pory nie żałuje zakupu tego zawodnika. Spełnia swoje zadania oraz rozwija się pod moim kontem nie tylko strzelając bramki. Albert Crusat bardziej miał być graczem który mógłby pociągnąc team swoimi rajdami. Mam dosyć statycznej gry. Chciałbym aby mój zespół miał inicjatywe i Albert miałby to dawać. Lacazette to gracz Wszechstronny. Jednak z przebiegu sezonu można stwierdzić, że stracił formę ale cały czas pracuje aby być jeszcze lepszym.

Redaktor: Wasze wyniki z początku były czymś fantastycznym. Już po pierwszych dwóch miejscach wróżono wam walke przynajmniej o podium.

WKSRKS: Tak, Wygrana w inaguracji z Saragossą napawała optymizem, to zwycięstwo mówiło iż mój klub idzie w dobrym kierunku. Potwierdziło to również kolejne spotkanie z Mainz które teraz gra o mistrza. 7:1 to nie byle jakie zwycięstwo a dobitne, pokazujące przewage jednej drużyny nad drugą.

Redaktor: I później stał się prawdziwy horror...Szachtar zaczął przegrywać z meczu na mecz. Zdarzały się też remisy ale zwycięstw brakowało.

WKSRKS: Myśle, że coś się posypało. Drużyna w ogóle się nie zrozumiała. Zaczeły być dziwne konflikty miedzy zawodnikami na boisku. Rywale zaczeli nas punktować i my pomimo wszelakich starań i tak na końcu przegrywaliśmy. Czułem wtedy ogromną nie moc i bezradność. Praktycznie po pierwszym okienku podawałem się do dymisji gdyż nie byłem w stanie dokańczać sezonu ze względu na Szachtar. Ten klub nie zasługiwał aby okupować dolne rejony tabeli a ja już nie miałem pomysłów jak wyciągnąć drużyne i nie spaść do II ligi.

Redaktor: Co się stało podczas transferów ? Czy miał pan Plan aby właśnie tak wzmocnić zespół ? Czy pod wpływem wyników to Prezes i Dyrektorzy wzieli sprawy w swoje ręce ?

WKSRKS: Pomimo słabych wyników to dalej ja rozadawałem karty <śmiech> Pierwszym moim planem było przewietrzenie szatnii. Po sprzedaży Eduardo, Beckhama, czy Williana, niektórzy kibice zaczeli wątpić w moje metody a niektórzy nawet pytali czy dobrze sie czuje... Zaryzykowałem i w szatni wykreowałem nowych liderów i nowy styl w który zacząłem wierzyć. Zastąpiłem tych graczy Rakitićem, Hoarau oraz Karadenizem. I liczyłem, że uda mi się wyrwać drużyne z dna.

Redaktor: Reszta sezonu była dla Szachtaru jak z bajki. Od zwycięstwa do zwycięstwa. Czy w końcu Szachtar się przebudził ? Dlaczego tak późno ?

WKSRKS: Jak już mówiłem ryzykowałem bardzo dużo. Eduardo strzelił w tamtym sezonie ponad 20 bramek jednak w tym mnie nie przekonał, Becks ma już swoje lata i niestety czasu nie da się oszukać. Willian...lubiłem go ale niestety zawalił całe pokładane w nim nadzieje. Musiałem coś zrobic choć przeciw tym decyzjom byli kibice i zarząd. Gdyby się nie udało ? Z pewnością byłaby to moja wina, jednak się udało i to jest sukces wszystkich. Szachtar pokazał swoje prawdziwe oblicze praktycznie dominując każde spotkanie. Oczywiście zdarzyły się te wygrane przez doze szczęscia ale także przegrane na które Szachtar nie do końca zasłużył. Z pewnościa byliśmy rycerzami wiosny i jestem ciekaw tabeli po samych meczach drugiej rundy.

Redaktor: Pierwsze mecze nowego sezonu planowane są na Wrzesień a przed nami niedługo okienko transferowe. Jak będzie Pan budował skład ? Będzie pan celował w mistrza ?

WKSRKS: W życiu niczego nie można być pewnym. Jeszcze kilkanaście tygodni temu byliśmy na jednym z ostatnich miejsc a teraz jesteśmy praktycznie pod podium! Futbol jest nieprzewidywalny i nie można otwarcie powiedzieć na co się ma plany bo potem może się to odbić w całkowicie inną stronę. Choć jestem pewny, że jeżeli drużna dobrze się zaprezentuje to może zajść daleko. Jeżeli chodzi o plany transferowe to z pewnością trzeba będzie uważać na budżet. Biorąc pod uwage kryzysy ekonomiczne, nie możemy sobie w Doniecku pozwolić na transferowe hity. Ale z pewnością, Szachtar zaskoczy. Mam już pewne nazwiska w swojej liście i być może dojde z tymi drużynami do porozumienia. Jeżeli chodzi o osoby które odejdą to już teraz mogę powiedzieć, że Trzy osoby pożegnają się z klubem.

Redaktor: Dużo się mówi o 32 letnim Florinie Bratu. Ten zawodnik został kupiony za dość małe pieniądze ale na boiskach ligi ISSOnline podwyższył swoją wartość ponad czterokrotnie...

WKSRKS: Florin miał za zadanie zostać właśnie takim niepozoronym zawodnikiem. Nikt go nie znał i nikt go wcześniej nie widział. Jednak wszyscy mogliśmy go ujrzeć jak zapisywał się w tabeli strzelców <śmiech> Oprócz jego nieprzewidwalności przemawia za nim spore doświadczenie. Mało kto miałby odwage w 80 minucie meczu oddać taki fantastyczny strzał z dystansu jak w meczu z Getafe. Pokazał tym, że potrafi wygrać mecz i bez problemu bierze ciezar gry na siebie. Ciesze się, że go mam w drużynie. Jestem z niego zadowolony.

Redaktor: A kto zawiódł ? Sporo mówiło się o frustracji Luiza Adriano. Uważa on, że bez problemu powinien być w pierwszej 11.

WKSRKS: Cóż, Luiz Adriano w tym sezonie nie był najgorszy jednak niestety wspomniany Makukula był najlepszym snajperem w drużynie. Pokazują to statystyki. U mnie miejsce na boisku wgyrywa się na boisku a tam niepodważalnie rządził i dzielił Ariza. Z pewnością wierze w Luiza i chciałbym go w swoim zespole na następny sezon jednak jeżeli jest nie zadowolony i chce odejść to jedyną pomoc jaką moge mu dać to zaakceptowanie tej decyzji.

Redaktor: Ostatnio w Doniecku mało mówi się o Szachtarze a to ze względu na Euro. Doszedł tam pan z Szwecją do Finału. Jak to wpłyneło na sam Donieck ?

WKSRKS: Pod względem organizacyjnym jest dwa razy lepiej. Stadion wydaje mi się po ostatnich modyfikacjach jest bardziej pomocny dla kibiców. Są porobione lepsze krzesełka jak i poprawione zadaszenie przez co podczas deszczu są lepsze warunki. Jezeli chodzi o szatnie to z pewnością nowe metody. Podczas pracy z Reprezentacją mogłem obserwować Zlatana i jego gre,styl oraz szybkość. Również Olof Mellberg pokazał bardzo dużo. Te wszystkie rzeczy najlepiej zapamiętać i później przekazać drużynie. Wiedze którą wyniosłem na pewno nie zmarnowałem. Ciesze się również, że Zarząd Szachtara nie robił problemów jakobym miał pracować w dwóch różnych klubach/reprezentacjach.

Redaktor: Jeżeli mowa o klubach podczas roztrenowania lub urlopu, prywatny czas spędza pan w Warszawie pomagając Legii w walce o Mistrzostwo Polski.Chodzą plotki jakoby Rafał Wolski był na pana celowniku.

WKSRKS: Rafał Wolski jest typem piłkarza jakiego potrzebuje każda drużyna. Najwiekszą jego zaletą są umiejętności w tym wieku! On ma dopiero 19 lat ! Szczerze mówiąc kiedy przychodziłem nie sądziłem, że juniorzy w POlsce aż tak się rozwineli. Cieszy mnie jego postawa w kazdym meczu. To Kreator, takiego potrzebuje Szachtar. Z pewnością o ile Zarząd Legii pozwoli sciągnąłbym go do Doniecka.

Redaktor: To tyle, dziękuje za poświęcony czas. Życzę Mistrzostwa Polski jak i Ligi ISS. Serdecznie Pozdrawiam

WKSRKS: Dziękuje za mile spędzony ten czas, Dowidzenia.
WKS

Luiz Adriano: Gdy zacznie się okienko transferowe, już mnie tu nie będzie. Odchodze z Szachtaru.

Redaktor: Witam Cię Luiz. Na sam początek powiedz nam skąd taka nagła decyzja?

Luiz Adriano: Grając w profesjonalnym klubie musisz liczyć się z tym iż nadejdą takie czasy, że możesz sobie nie poradzić. Chce dalej się rozwijać jako piłkarz. Dlatego podjąłem tą decyzje już dziś.

Co na to klub? Nie próbowali Cię zatrzymać? W końcu w pierwszym sezonie byłeś jednym z najlepszych w Doniecku.

Luiz Adriano: Byłem, no właśnie. Niestety, konkurencja w ataku stała się zbyt duża. Gdy Ariza Makukula zaczął grać a później doszedł Hoarau została mi praktycznie gra w bierki na ławce wraz z Nicklasem <śmiech> Nie czułem się częścią drużyny. Nie zrozumcie mnie źle. Atmosfera była wspaniała jednak to już nie ode mnie zaczynał się skład a niestety mi jako ambitnemu człowiekowi ciężko jest się pogodzić z taką sytacją. Oznajmiłem to już trenerowi WKSowi jak i zarządowi. Oczywiście nikt, nie obiecywał mi poprawy mojej sytuacji na następny sezon dlatego zrozumieli moją sytuacje i pozwolili mi odejść życząc powodzenia.

Redaktor: Masz do kogoś żal? Myślisz, że mógłbyś w III sezonie powalczyć w ataku?

Luiz Adriano: Myślę, że żal moge mieć jedynie do siebie. Nie byłem widocznie dość dobry. Nie spełniałem wymogów WKSRKS'a dlatego nie dostawałem minut. I liga to prawdziwy kosmos. Tutaj nie wystarczy dobrze strzelać oraz biegac. Tutaj trzeba mieć zmysł, czuć drużyne oraz czuć piłkę. Również klasa zawodników przeciwnika jest o wiele wyższa niż kiedyś dlatego kiedy jesteś jeszcze niedoświadczony to musisz mieć olbrzymi talent. Inaczej zostajesz z tyłu. Starałem się jak mogłem i na szczęscie pod tym względem mam czyste sumienie. W życiu tak jest, że gdy jedne rozdziały się kończą inne sie rozpoczynają.

Redaktor: Jak udało nam się dowiedzieć Szachtar do tej pory nie dostał za Ciebie ani jednej konkretnej oferty. Podobno były dwie. Jedna nabiegała z Hiszpanii a druga najprawdopodniej ze Wschodu. Czy to oznacza, że najprawdopodniej sam będziesz sobie szukał klubu ?

Luiz Adriano: Zdaję sobie sprawę z tego, że nie jestem zawodnikiem wychwytywanym o którego zabijały by się kluby jednak w końcu trafi się oferta dla mnie. Nie jestem wymagający, moge grać gdziekolwiek. Jednak jedno jest pewne. Muszę się rozwijać ponieważ tylko małymi kroczkami mogę stawać się lepszym a jak narazie stoję w miejscu. To na pewno nie poprawia mojej sytuacji. Jeszcze przyjdzie moje pięc minut. Narazie nie jest mi do tego tak prędko. Chce poprostu grać i czuć radość jaką daje futbol <śmiech>

Redaktor: Jak wspominasz współpracę z trenerem WKSem ? Podobno iskrzyło między wami dość poważnie. Moi koledzy mówią, że nawet doszło do ręczkoczynów przez mecz który został przegrany głównie z Twojej winy.

Luiz Adriano: Bez urazy ale proszę zmienić kolegów <śmiech> Nie mówią oni Panu całej prawdy. Owszem nie zawsze podrodze było mi z Trenerem WKSRKSem. Ja chciałem grać a on kazał siadać mi na ławke. Oczywiście wszystko działo się to w sportowej atmosferze i w sportowej złości. Chciał mi pokazać i umotywować. Jednak jak widać nie jestem wystarczająco potrzebnym Szachtarowi graczem. WKS jest trenerem z własną filozofią gry. Rzadko kiedy, można pracować z kimś takim. Jedynie jest mi przykro, że Pana koledzy stawiają nas w takim świetle. Nie jesteśmy zwięrzętami aby się bić. Futbol ma łączyć. I na pewno nie zapomne tego co mnie nauczył przez okres kiedy miałem zaszczyt grać u niego w drużynie.

Redaktor: Kogo będzie Ci brakowało z drużyny? W szatnii podobno uchodziłeś za niezłego zgrywusa <śmiech>

Luiz Adriano: Za wszystkimi Ludźmi z Doniecka będę tęsknił <śmiech> Jednak Ja, Douglas Costa oraz Dentinho byliśmy zgraną paczką. Fantastycznie rozumieliśmy się na boisku ale też poza nim. Koledzy z początku nie lubili naszych żartów ale dobrze wiedzieli, że naszych psikusów nie tak łatwo powstrzymać a i tak koniec końców zawsze było kupa śmiechu <śmiech>

Redaktor: W swoich planach jakie masz, marzeniach i przygodach za pare lat jakby Szachtar złożył Ci propozycje ponownego wstąpienia jako zawodnik to przyjąłbyś go ?

Luiz Adriano: Szczerze mówiąc nie lubie aż tak wybiegać w przyszłość. Oczywiście Szachtar jest moim domem oraz klubem którego kibicem będę całe życie. Jeżeli mnie będą potrzebowali to zrobie co w mojej mocy aby pomóc chłopakom. Jak narazie nie odczuwają takiej potrzeby dlatego to najlepszy moment aby spakować swoje rzeczy i odejść dalej w świat.

Redaktor: Dziękuje za wywiad Luiz. Powodzenia w szukaniu nowego klubu. Jestem pewny, że taki zawodnik jak Ty nie będzie miał z tym problemu.

Luiz Adriano: Również dziękuję. Bardzo miło mi się rozmawiało.
WKS

Oficjalnie: Samsung wkracza do spółki ze sporym kapitałem! Południowokoreański gigant wykupił 60% akcji w Szachtarze!!

To jest już pewne! Dzisiaj o 5:00 czasu Europejskiego, znana na całym świecie ze znakomitych Telefonów,Monitorów,Telewizorów czy choćby Samochodów - Ekipa Samsung dołączyła do Spółki Akcyjnej Szachtaru Donieck ! To niesie za sobą same pozytyw ponieważ Samsung osiągnął to co chciał - Reklame na różnych gadżetach, stadionach oraz przede wszystkim na koszulkach graczy z Doniecka a Szachtar zastrzyk gotówki, który pomoże mu wzmocnić się bardzo poważnie przed kolejnym sezon Master League Online. Prezes Samsung'a - Kwon Oh-hyun jest bardzo zadowolony tego, że Samsung podczas bardzo dobrej promocji na Wschodzie może zyskać dwa razy więcej klientów dlatego aby jeszcze bardziej przebić się w Europie postanawia wesprzeć kolejny klub - czyli Szachtar Donieck. Kapitał z jakim ma wejść Samsung to 30 mln.

O skomentowanie tego został poproszony również trener WKSRKS.

WKSRKS: Nie można powiedzieć, że jestem smutny. Samsung jest uznaną firmą a Szachtar wchodzi w coraz to poważniejszy futbol. Z dnia na dzień jesteśmy lepsi. Klub zrobił właśnie bardzo dobry biznes. Myślę, że obie strony będą zadowolone ze współpracy. Do dyspozycji na transfery prezes przeznaczył cały budzet. Mam na oku kilku zawodników i z pewnością nie będą to ciche nazwiska. Mam tylko nadzieje, że mimo ofert z innych klubów to właśnie do nas będą chcieli dołączyć i dołożę do tego wszelkich starań ponieważ razem z Szachtarem możgę wybudować coś wielkiego w kolejnym roku pracy.

Oczywiście, WKS został spytany także o takie rzeczy jak przygotowania do sezonu czy Mistrzostwo Polski.

WKSRKS: Myślę, że przygotowania do sezonu przebiegły pomyślnie. Mam swoją listę graczy, którzy zostaną i to z nimi będę kontynuuował dalszą przygodę. Mam również tych co odejdą. W tej chwili nie mogę powiedzieć kto dokładnie odejdzie i gdzie ale jeżeli chcą kontynuuować swoje kariery gdzie indziej to nie mam zamiaru im stać na drodze jak już zwykłem mówić. Ci co byli, przepracowali okres pozytywnie. Jesteśmy w formie i już teraz jesteśmy gotowi do pierwszych meczy. Co do mistrzostwa nie mam ochoty narazie tego komentowac, Ekstraklasa jeszcze trwa. Wszystko w swoim czasie. Dziękuje.

Tym razem pytanie było skierowane do prezesa Szachtara - Rinata Achmetow'a a dotyczyło ona pracy WKSa oraz przyszłości Szachtaru Donieck w MLO

Rinat Achmetow: Nie ma tutaj czego komentować. Trener WKS jak i każdy z nas nie ma zamiaru spoczywać na laurach, ciągle pracujemy aby było jeszcze lepiej. Wszyscy jesteśmy zgrani jak jedna rodzina. Często jesteśmy jednomyślni i dlatego między nami panuje pełne porozumienie. Ufam wszystkim z tym z którymi współpracuję i nikt do tej pory mnie nie zawiódł. Co do przyszłosci Szachtara to moze być już tylko lepiej, mamy świetną drużyne i kwestią czasu będzie sięgnięcie po mistrzostwo. Jestem optymistą.

Na koniec zostaną pokazane pamiątkowe zdjęcia z prezentacji strojów na nowy sezon już z głównym udziałowcem - Samsungiem. Oraz starym-nowym producentem strojów - Adidasem. Kibice są zachwyceni strojami nowych ulubieńców i mówi się, że strój czarny może się wpisać nie tylko na jeden a na pare sezonów poniewaz jego sprzedaz idzie nadzwyczaj świetnie! W Szachtarze dzieje się bardzo dobrze i przykrych chwil i przedostatniego miejsca z I rundy poprzedniego sezonu, pamiętają już tylko nieliczni krytycy.

WKS

Live in Donbas Arena,Donieck.

Znajdujemy się w tym momencie na Donbas Arenie w Doniecku! Mamy 25 sierpnia - sobota. To już dziś zostaną zaprezentowani nowi zawodnicy kibicom Szachtaru. Nazwiska tak jak trener WKSRKS obiecał są głośne. Szachatar był jednym z paru klubów, który się niesamowicie "uzbroił" na nadchodzący sezon. DZiałacze z Doniecka na czele z Managerem jak i trenerem klubu - WKSem wykonali kawał dobrej roboty sciągając zawodników nawet za gigantyczne pieniądze ! Pieniądze, które wyłożył nowy sponsor Samsung. Wszystko zmierza w dobrym kierunku! I tak ! Jako pierwszy wychodzi trener WKS! Zobaczymy co będzie chciał powiedzieć publiczności!

WKSRKS: Witam wszystkich zgromadzonych na trybunach! Witam państwa przed telewizorami! Zebraliśmy się tutaj ponieważ Szachtar Donieck pozyskał paru zawodników, których należy przywitać niesamowicie ciepło! Muszą oni poczuć Waszą serdeczność oraz uświadomić sobie, że mają dla kogo grać, dla kogo walczyć oraz przede wszystkim dla kogo wygrywać! Razem z całym zarządem oraz Sponsorem Samsung staraliśmy się wzmocnić nasz zespół graczami z całego świata. Są to ludzie, którzy byli jednymi z najlepszych w swoich poprzednich klubach. Są to ludzie, którzy mają pewne osiągniecia na swoim koncie. Piłkarze, którzy mają wielki apetyt na kolejne mistrzostwa,tytuły, oraz wygrane mecze. Wszyscy oni łaczą się z ludźmi, których znakomicie znacie z poprzedniego sezonu i razem chcemy stworzyć coś niesamowitego! Coś co sprawi, że nie Dinamo Kijów ani żadeń inny klub tylko Szachtar będzie kojarzony z ikoną piłki nożnej w Ukrainie! Piłkarze jak i Wy czekają, więc nie zamierzam Was dłużej zatrzymywać! Zaczniemy od pozycji bramkarza. Prosto z Brazylijskiej Ligi, Ikona byłego klubu - Fabio !

Data urodzenia: 30.09.1980
Wzrost: 190 cm
Waga: 93 kg
Numer: 1

Fabio: Dzień dobry wszystkim! Nazywam się Fábio Deivson Lopes Maciel. W środę o 20:00 podpisałem kontrakt z Szachtarem Donieck. Do tej decyzji skłonił mnie wiele rzeczy, przedewszystkim gra w tej lidze i w takim fantastycznym klubie. Wiele osób widziało mnie w akcji i myślę, że jestem odpowiednią osobą, która może wzmocnić ten klub. Chciałbym odnosić z Szachtarem wiele sukcesów i zdobywać jeszcze więcej doświadczenia. Życzę Wam kibicom oraz sobie wiele radości. Zrobie wszystko aby zatrzymać rywala i nie dopuścic aby piłka przekroczyła naszą linie bramkową.

Następną osobą jest ostoja defensywy. Wicemistrz Europy. Prawidziwy mistrz przechwytu oraz dyrygent całej linii obrony ! Andreas Granqvist!

Data urodzenia: 16.04.1985
Wzrost: 192 cm
Waga: 83 kg
Numer: 13

Andreas Granqvist: Witam Wszystkich. Pomimo tego, że oficjalnie już od wtorku jestem piłkarzem Szachtaru jestem zaskoczony tutejszą gościnnością! Kiedy idę ulicami ludzie nie patrzą na mnie jak na Andreasa Granqvista podrzędnego piłkarza Serie A. Pokazaliście, że wierzycie we mnie i już teraz coś dla Was znaczę! Cieszę się ogromnie, że mogę spłacić mój dług zaufania Wam i trenerowi WKSowi. Szachtar jest klubem wymagającym a ja jestem ambitny i nie widzę w tym momencie innego miejsca dla mnie. Szachtar górą!

Tym razem powitamy ostatniego piłkarza z bloku defensywy pozyskanego już wczoraj. Pomimo tego, że ma 27 lat miał okazje sięgać szczytów z Manchesterem City i Arsenalem Londyn oraz być jednym z asów trenera Bordeaux - Nalepa. Panie i Panowie! Sprowadzony pare godzin temu piłkarz reprezentacji Francji - Gael Clichy!

[b] Data urodzenia: 26.07.1985
Wzrost: 176 cm
Waga: 65 kg
Numer: 21

Gael Clichy: Kiedy piłkarz ma za soba takie przygody jak z Arsenalem czy Manchesterem City, myśli sobie "Mam już wszystko ? Co mi do luksusowego życia jest więcej potrzebne ? " - Jednak ja mam inny tok myślenia. Przede wszystkim chce smakować sukcesy z każdą drużyną. Bordeaux spadło do II ligi. Życzę im jak najlepiej jednak gdy I ligowy potentat oraz kandydat na mistrza - Szachtar składa taką propozycję to tylko głupiec by z niej nie skorzystał! Chciałbym teraz tutaj być i rozwijać się piłkarsko. Trener WKS ma swoją filozofię i chciałbym być jedną z parunastu osób która nie tylko pomoże w jej kontynuuowaniu ale także sama doda coś od siebie. Nigdy nie przychodze na gotowe i jestem gotowy na walkę o pierwszy skład.

Przechodzimy do drugiej linii! Szachtar potrzebował kreatora gry! Kogoś kto będzie przyspieszał oraz uspokaiał akcje, ktoś kto dogra piłki na nos! Z zespołu Sportingu Lizbona został wykupiony troche niedoceniany wicemistrz Europy - Kim Kallstrom!

Data urodzenia: 24.08.1982
Wzrost: 181 cm
Waga: 79 kg
Numer: 15

Kim Kallstrom: Moja kariera ostatnimi czasy mnie nie uszczęśliwiała. Przez większośc sezonu przesiedziałem na ławce w Sportingu Lizbonie a także nie wiele miałem z gry wcześniej w Olimpique Lyon'ie. Postanowiłem, że zaufam trenerowi WKSowi. Pokazał mi na Euro, że warto się starać - mimo 30 lat mieć ambicje juniora i takim sposobem dodatkowo się motywowac. Mogę już teraz powiedzieć, że jestem gotowy do sezonu.

Jedna z gwiazd rezerw Fc Barcelony, która przedarła się do pierwszej drużyny dzięki swojemu poświęceniu i zaangażowaniu. Barcelona nie chciała puścić swojego wychowanka jednak ostatnia oferta Szachtara przekraczająca 7 mln zmusiła ich praktycznie do tego! Ladies and Gentelman - Cristian Tello !

Data urodzenia: 11.08.1991
Wzrost: 178 cm
Waga: 65 kg
Numer: 22

[i] Cristian Tello: Donieck bardzo piękne miasto, Szachtar utalentowany klub. Nie wiele widziałem jeszcze na świecie ale jeżeli wszędzie jest taki profesjonalizm jak w tym klubie to ciesze się, że wybrałem akurat taką drogę. Myślę, że w Szachtarze również mogę osiągnąć coś bardzo dużego. Gdy dowiedziałem się, że jestem jednym z priorytetów tego klubu to wtedy nie można narzekać, poprostu podpisuje się kontrakt i oczekuje pierwszych meczy! Dziękuje! Pozdrawiam !

Oprócz doświadczonych graczy czas na młodość! Po młodziutkim Cristianie Tello, kolejnym zawodnikiem jest Iker Muniain!

Data urodzenia: 19.12.1992
Wzrost: 169 cm
Waga: 63 kg
Numer: 20

Iker Muniain: Na samym początku chciałbym przywitać się z Wami! Chciałbym powitać trenerów,działaczy a przede wszystkim kibiców. Nazywam się Iker Muniain w swojej piłkarskiej karierze jeszcze nie miałem zaszczytu wystąpić na pierwszoligowych boiskach. Tutaj aspiracje są bardzo duże. Motywuje mnie to, koledzy są bardzo mili...Jedyne co moge zagwarantować to walkę o każdy centymetr boiska. Zrobię wszystko aby przyczynić się do czegoś wielkiego! Do boju Szachtar!

Pora przejść do sił ofensywnej! O tym, że Adrian Mutu jest blisko Szachtaru wiedzieli nieliczni. Wszyscy mogli się o tym dowiedzieć już w poniedziałek! Adrian podpisał kontrakt i chce pokazać swoją klasę! Jest to były zawodnik Evertonu, West Bromich Albion i Celticu. Teraz chce chce strzelać dla Ukraińskiego giganta.

Data urodzenia: 08.01.1979
Wzrost: 180 cm
Waga: 78 kg
Numer: 11

Adrian Mutu: Jestem doświadczonym zawodnikiem. Strzelałem już bramki w I lidze ISSOnline w barwach Everton'u. Wiem doskonale co zrobić aby uszcześliwiać kibiców Szachtaru. Ostatnio chciałem wywalczyć awans i z WBA i z Celticiem jednak to się nie udało. Gdy zgłosił się Szachtar od razu się zgodziłem. To niesamowite, że moge być napastnikiem tak wspaniałego klubu. Mam nadzieje, że to nie sen <śmiech>

Ostatnim transferem klubu Szachtara Donieck jest prawdziwy hit. Najdroższy transfer tegorocznego okienka! Seydou Doumbia! Król Moskwy i jedna z nielicznych gwiazd Ligi Rosyjskiej. CSKA tak samo jak Barcelona chciałą zatrzymać swojego piłkarza za wszelką cene jednak gry Szachtar wpłacił klauzulę - nic nie stało na przeszkodzie aby Seydou dołączył do Doniecka za 23 mln Euro !

Data urodzenia: 31.12.1987
Wzrost: 178 cm
Waga: 74 kg
Numer: 9

Seydou Doumbia: Wiele osób nie są zwolennikami tego, że tutaj jestem. Często mi mówią, że sobie nie poradze, że Szachtar zrobił błąd i powinienem kontynuować swoją gre w CSKA. Jednak ja wiem swoje, moja gra tutaj będzie polegała głównie na tym aby zdobywać gole i starać się wypełniać swoje obowiązki jak najlepiej. To, że Szachtar wydał na mnie klauzule odstępu potwierdził tylko to, że im na mnie zależy. Czas to odwzajemnić i zaczne swoje postanowienie od pierwszego meczu w którym będę miał okazje zagrać. Do boju Szachtar!

Wszyscy zawodnicy zostali powitani ogromną owacją. Oficjalna prezentacja i powitanie nowych graczy jest olbrzymim plusem od publiczności i z pewnością Donbas Arena nie będzie świeciła pustkami. Ludzie są ciekawi tego jak poradzi sobie w nowym sezonie Szachtar. Wszyscy chcą dla nich jak najlepiej a trener WKS chce aby jego zespół by tak samo zgrany, zmotywowany oraz głodny zwycięstw jak w ostatniej rundzie. Transfery są kapitalne, teraz wszystko w nogach piłkarzy.

WKS
Jesus Navas: Przyszłość? Widzę ją tylko w pomarańczowo-czarnych kolorach.

Transfer Jesusa Navasa był jednym z najgłośniejszych na ISSOnline. Szachtar po raz kolejny pokazał się z dobrej strony na rynku transferowym i zarząd, który nigdy nie odpoczywa jeżeli chodzi o uzbrojenie zrobił kawał dobrej roboty. Jesus Navas został wykupiony z Saragossy za 10 mln. Trener WKSRKS uważał, że te pieniądze są godne jeżeli chodzi o tego zawodnika i musi mieć go w swojej talii jeżeli Szachtar chce powalczyć o coś większego niż 4 miejsce. Po długim okresie milczenia, oddelegowany do spotkania z dziennikarzami Navas odpowiadał na nastepujące pytania

Dziennikarz: Witaj Jesus! Do tej pory odbyły się dwa treningi. Czy zaaklimatyzowałeś się już w drużynie ? Jak się czujesz w Doniecku ?

Jesus Navas: Witam, Donieck jest pięknym miastem. Cieszę się, że piłka nożna rozwija się na całym świecie. Szachtar pokazuje, że nie warto tkwić w tradycyjnej Ukraińskiej piłce tylko iść naprzód i zaczerpnąć każdego ze stylów czołowej europejskiej piłki po trochu. Nowi koledzy również przyjeli mnie ciepło. Drużyna jest zjednoczona. Donbas Arena robi niesamowite wrażenie dlatego mając okazję grać tutaj - nie moge z niej nie skorzystać. Mogłem tutaj przyjechać jeszcze nie dawno wraz z zespołem Saragossy i już wtedy trybuny mogły paraliżować. Chciałbym aby teraz ta publiczność była jedną z aututów.

Dziennikarz: Real Saragossa jest w tym momencie wiceliderem. Mają dość ciekawy skład i również mają wielkie szanse na mistrzostwo. Dlaczego przeniosłeś się do innego klubu? Miałeś tam wszystko. Móżesz tak naprawdę stracić dużo a zyskać absolutnie nic.

Jesus Navas: Saragossa była fajną przygodą. Owszem, czułem się tam bardzo dobrze. Jednak jestem jeszcze dość młodym zawodnikiem. Nie lubie tkwić w miejscu. Przychodząc do Szachtara mam pewność, że naucze się czegoś nowego. Szachtar również ma szansę na mistrza i jeżeli ja i moi koledzy zostawimy serca na boiskach to z pewnością możemy być groźnym rywalem dla innych.

Dziennikarz: Apropos kolegów. Do Szachtara trafił również Twój kolega z reprezentacji - Javi Martinez. Jak odniesiesz się do tej sytuacji ?

Jesus Navas: Javi jest bardzo dobrym zawodnikiem. Ciesze się, że oprócz zgrupowań na reprezentację będę mógł razem z nim walczyć dla Szachtara o pkt ligowe. Znamy się nie od dzisiaj i wiem, że jeżeli tylko ma okazje to daje z siebie wszystko. To jest jeden z typu walczaków. Świat może się palić, walić jednak on jeżeli nie dokończy tego co sobie zaplanował to czuje sie niespełniony. Powtarzam, ciesze się, że moge z nim współpracować.

Dziennikarz: Wspominałeś, że Saragossa była tylko przygodą a wielu widziało w Tobie symbol klubu. Jaka będzie przyszłość? Czy także wiążesz z Donieckiem krótką przygodę ?

Jesus: Przyszłość ? Widzę ją tylko w pomarańczowo-czarnych barwach <uśmiech>. Nie lubie wybiegać aż tak daleko. Narazie jestem tutaj i na pewno wypełnie swój kontrakt, który obowiązuje mnie przez 2 lata. A co będzie później ? Zobaczymy, na pewno zrobie wszystko aby pokazać się z jak najlepszej strony.

Dziennikarz: Co sądzisz o Twoim nowym trenerze ? WKSRKS jest dość oryginalnym trenerem i jego filozofia gry jest dość trudna dla nowych zawodników.

Jesus Navas: To profesjonalista, prowadzi Szachtar od 3 sezonów i każdy z nich miał w sobie coś. Warto było mu zaufać ponieważ teraz wszyscy którzy są związani z tym klubem zbierają niesamowite plony z jego pracy. Rozmawiałem z nim bardzo długo. Wiem co mam robić i co ode mnie oczekuje. Postaram się swoje obowiązki wypełniać na 100%.

Dziennikarz: Co chciałbyś wnieść do tego zespołu ? Dlaczego właśnie Ty miałbyś pokazać coś Szachtarowi co mogłby mieć kluczowe znaczenie w końcowej fazie zespołu ?

Jesus Navas: Nie jestem najlepszym zawodnikiem na świecie. Nie uwazam sie za takiego. Jestem niesamowicie szybki, zwinny oraz waleczny. Chciałbym sercem wygrywać mecze dla Szachtara. Jestem dośc ambitnym człowiekiem dlatego, chce być jak najlepszy. Szachtar może mieć ze mnie dużo pożytku, gwarantuję to.

Dziennikarz: Dzięki Jesus za wywiad. Życzę Ci powodzenia w nowym klubie i wielu bramek.

Jesus Navas: Dziękuje również. Do zobaczenia.
WKS

Redaktor: Witam Pana, dziękuje że zgodził się Pan na to spotkanie.

WKSRKS: Witam, dziękuje za zaproszenie <śmiech>

Redaktor: Moje pierwsze pytanie dotyczy ostatniego sezonu w lidze. Co sadzisz trenerze o poprzednim sezonie ? Czy był on dla Was dobry ? Czy WKS jest szczęśliwy z osiągnięc swojej drużyny?

WKSRKS: Zajeliśmy 4 miejsce. Nie jest to mój szczyt marzeń z pewnością stać nas było przynajmniej na podium jednak zabrakło tego czegoś. Na pewno można cieszyć się z faktu, że jedynym drużynom którym ulegliśmy to mistrz oraz drużyna która zawsze była w elicie. Ciesze się, że napastnicy odnaleźli drogę do bramki nie raz i nie dwa. Strzelali bardzo dużo bramek i byliśmy drugą drużyną pod względem ilości bramek w ISSOnline. Jestem dumny z siebie i chłopaków, że mieli motywację co mecz i walczyli całym sercem. O żadnym z nich nie mogę powiedzieć złego słowa, wszyscy jesteśmy odpowiedzialni za to jak daleko zaszliśmy a mogliśmy zajść jeszcze dalej.

Redaktor: Teraz proponuje przejść do Okienka Transferowego. Jak to wyglądało od środka? Czy to Pan wyznaczał sobie zawodników, czy ma pan za to odpowiedzialnych ludzi ?

WKSRKS: Zawsze byłem wierny tylko swoim decyzjom. Szanuje wiele osób i ich zdanie ale jeżeli ten klub ma funkcjonować jak profesjonalna w przyszłości też potęga to musi mieć dwie rzeczy: "kręgosłup" w zarzązie oraz "głowe" odpowiedzialną za najważniejsze dla klubu rzeczy. Oczywiście to nie jest wszystko łatwe, ba nikt nie mówił iż będzie. Jednak ten "przywilej" jest pierwszym stopniem do krytyki ze strony ludzi. Poniewaz jeżeli dany zawodnik nie sprawdzi się to wszystko spada na mnie. Naszczęscie takich sytuacji jest niewiele a zawodnicy którzy zostali kupieni, spłacają się.

Redaktor: Samsung, który został sponsorem dał po raz kolejny bardzo dużo pieniądze na transfery. Nie uważasz, że w lidze robicie za zespół którzy szasta tylko forsą ?

WKSRKS: Nie uważam, żebyśmy postępowali źle. Ty patrzysz tylko na to ile wydajemy, jednak nie interesuje Cię przychód jaki ma klub. Matias Alustiza, chłopak którego wyciągnąłem z Meksyku za 400 tysięcy dostał się do Athletic'u za 4 mln! Cristian Tello sprowadzony za 7.5 mln został sprzedany prawie za 8... to bardzo wiele jeśli policzymy tak każdego zawodnika. Oprócz tego, że sprowadzamy gwiazdy, promujemy je jeszcze bardziej i jeżeli jest klub powaznie zainteresowany zawodnikami to ich dostaje, jeżeli ich nie stać bądź się rozmyślą to zawodnik strzela bramki dla nas. Czysty marketing. Bo sztuka nie jest w kupowaniu a sprzedaży i jeżeli Szachtar ma więcej pieniędzy to na pewno też ma większy dochód.

Redaktor: Podczas konferencji ligowej powiedział pan, że Hatem Ben Arfa był zawodnikiem last-minute. Czemu zawodnik, który kosztował 20 mln Euro był kupowany pod tak małym czasie namysłu. Jest to bardzo ryzykowne podejście.

WKSRKS: Dopóki nie przekroczę Ceny 40 mln za zawodnika (Gapa kupił za tyle Roniego przyp.Red) to nie jest aż tak wielkie ryzyko. Ben Arfa jest to chłopak niezwykle dynamiczny, ma perfekcyjny strzał i świetny drybling. Mam najlepsze skrzydła na całym świecie i nie boję sie tego powiedzieć. Teraz trzeab to tylko udowodnić w lidze ponieważ zawodnicy grający w drużynach rywali również nie są amatorami.

Redaktor: Jese Rodriguez jest chłopakiem, który jeszcze nie dojrzał do piłki na najwyższym poziomie. Czy Szachtar pomoże mu w rozwoju a następnie wprowadzi na piłkarskie salony ?

WKSRKS: Zawsze byłem fanem Jese. Ten chłopak ma w sobie wszystko to co potrzeba piłkarzowi kompletnemu. Została najtrudniejsza rzecz - czyli wydobycie tego wszystkiego i z każego meczu wyniesienie olbrzymiego doświadczenia. Ja i jego koledzy z szatni pomożemy mu jak tylko można aby rozwinął się i zaczął odnosić sukcesy dla nas. W Doniecku wszyscy w niego wierzą i jeżeli tylko starczy mu ambicji i serca to zostanie kimś wielkim. Kto wie ? Może będzie nawet legendą tego klubu ?

Redaktor: Jak wyobraża sobie Pan następny sezon? Kto wg Pana może poprowadzić drużyne do końcowych zwycięstw ?

WKSRKS: Wystawiając 11 zawodników kazdy z nich prowadzi klub do końcowego zwycięstwa. Denerwują mnie Wasze myślenie w których jeden zawodnik wygrywa mecz. Tak nie jest, chyba że wystawicie go przeciwko 11 rywalom i wygra wtedy ok - nie ma sprawy. Ale jezeli gramy 11 na 11 to tak dlugo jak jesteśmy drużyną tak długo wygrywamy razem.

Redaktor: Co pan sądzi o obecnej lidze ?

WKSRKS: To będzie fantastyczny sezon. Doszło wielu graczy z II ligi co oznacza wiekszą rywalizacje oraz wiekszą konkurencje. Myślę, że teraz każdy mecz jest hitem kolejki i nie można nikogo lekceważyć lub przespać jakieś kolejki bo może to kosztować znacznie więcej niż samo mistrzostwo czy podium. O tym powinna pamiętać każda drużyna.

Redaktor: Było dużo spekulacji, że z klubu ma odejść Ricardo Carvalho i Adrian Mutu. Na ile są to prawdziwe informacje i skąd przyszły takie propozycje?

WKSRKS: Propozycje były, jednak klub nie myślał o wypuszczeniu ani Ricardo ani Adriana. Są to zawodnicy, którzy mentalnie podnoszą zespół z kolan i pokazują najlepszy przykład. Zresztą kibice by mnie zabili jeżeli sprzedałbym ich ulubieńców <śmiech>

Redaktor: Nie dawno było głośno o pańskim konflikcie z Ariza Maku....

WKSRKS: Nie mam opini..proszę następne pytaniel.

Redaktor: Czego nie odpowiedział pan na poprzednie? Ale ok...Wiele osób twierdzi, że Pablo Piatti bylby zankomitym wzmocnieniem dla Szachtara. Czego nie kupił go pan w tym okienku ? Na pewno byłby tańszy niż Hatem.

WKSRKS: Pablo Piatti jest zawodnikiem trenera Nalepa który jest managerem Girondins De Bordeaux. Nie rozmawiam o zawodnikach czyichś drużyn. Prosze mnie pytać o własnych zawodników.

Redaktor: To tyle, dziękuje za poświęcony czas.

WKSRKS: Tyle ? No ok, dziękuje.
WKS

!!HOT NEWS!! Nike podpisuje kontrakt z Szachtarem ! Czy nowy lepszy styl przyniesie nową lepszą gre ?
@Kibice na jednym z meczy Shakhtaru. Oni również wierzą, że wreszcie uda się wznieść ich ulubieńcom na sam szczyt.

Od wielu tygodni i miesięcy trwała biznesowa wojna pomiędzy Adidasem i Nike. Niemcy i Amerykanie zaczeli przebijać każde "bombowe oferty" konkurencji. Sumy sponsorskie jakimi mieli dofinansowyać klub z Ukrainy jedni i drudzy mroziły krew w żyłach a potem jeszcze bardziej rozpalały! Wygrało Nike, które już spełniło swoje pierwsze postanowienie i wydało komplet wspaniałych strojów (Wielkie Thx Goof), owe stroje zostały zaprezentowane w jednym z meczów towarzyskich przygotowujących klub z Doniecka do ligowych zmagań! O całej tej akcji wypowiedzieli się kolejno prezes: Rinat Achmetow trener: WKSRKS i kapitan drużyny: Mohamed Sissoko

Rinat Achmetow: Futbol to coś więcej niż piłka nożna. Futbol to przede wszystkim interes. Nie możemy tkwić w miejscu. Shakhtar to również projekt, którym trzeba kierować w sprawach marketingowych ponieważ kluby mające słabą politykę finansową jeszcze za istnienia stają się martwe. A mając do okoła tylu wspaniałych ludzi i tylu zwolenników nie możemy dopuścić do tego aby Shakhtar był traktowany jak nie jeden klub z Ukrainy...nie zaslugujemy na to by być niedocenianymi ponieważ to, w ile ranków i w ile wieczorów my jako ostatnia siedziba kończyliśmy prace..jest nie do policzenia. Nike to przyszłość, bardzo się ciesze z tej współpracy jaka się wywiąże. Żadna ze stron na pewno nie będzie pokrzywdzona, jeżeli każdy będzie się trzymał swojego planu.

WKSRKS: Nigdy nie byłem w tym dobry. Nie zajmuję sie ani stylem najnowszych koszulek ani kontaktami z "gigantami" to nie moja rola, ponieważ każdy z nich ma swoich szefów. Ja jestem odpowiedzialny za coś ważniejszego. Biorę na siebie pełną odpowiedzialność i tam to ja jestem szefem. Ponieważ można mieć najlepsze koszulki jakie istnieją i nie zyskać nic a można mieć zwykłe dresy i być zapisany w kartach historii, dlatego nie ma to większego znaczenia aczkolwiek taki klub jak Shakhtar Donieck ma być perfekcyjny z każdej strony, jednak akurat ja nie odpowiadam za wygląd i w moich obowiązkach jest przede wszystkim praca z i nad drużyną.

Mohamed Sissoko: To z pewnością wielki plus. Wszystko co się dzieje w Doniecku jest na korzyść klubu. Grałem w wielu klubach. Juventus, Paris-Saint Germain czy Tuluza, jednak przychodząc tutaj jesteś traktowany z powagą i szacunkiem i ludzie robiący coś dla Ciebie oddają w to serce. Moją misją jest reprezentowanie tych barw, tego herbu najlepiej jak potrafie i mam nadzieje, że wraz z niesamowitym wizerunkiem wyjdą niesamowite efekty w postaci jeszcze wyższych miejsc i jeszcze większych emocji. Jesteśmy to winni wszystkim. Działaczom, Kibicom, Trenerowi i Prezesowi. Tutaj każdy chce być najlepszy. Jesteśmy zbiorem osób, którzy mają wielkie ambicje...i wielkie pensje <śmiech>

HOME

Klub postanowił zrezygnować z tradycyjnych pomarańczowo-czarnych "pasiaków" czy jak było ostatnio jednolitego koloru jakim był pomarańczowy. Kibicom zdecydowanie nie podobał się pomysł o odsunieciu koloru czarnego, dlatego on powrócił tylko w nieco innej formie. Nike starało się skupić na mocy jakiej drzemie w klubie z Doniecka dlatego czerń ma określać niesamowite pokłady siły, które posiada w sobie Shakhtar a pomarańcz ma sugerować dostojność charatker i historie klubu. Jeżeli chodzi o strój bramkarski, to producenci zrobili "pstryczek w nos" konkurencji i zaproponowali lżejsze i inaczej złożone stroje, który mniej krępuje ruchy bramkarza.

AWAY

Nike miało bardzo wiele pomysłów na wyjazdowe stroje dla "Górników", jednak każdy z nich raz za razem odrzucał klub twierdząc, że to kibice są najważniejsi i jeżeli wybrali biały strój to taki ma być. Amerykańska firma nie dała za wygraną i pomimo tego, że chciała aby wygrał kolor pomarańczowy to musieli pocieszyć się tylko "paskami" tegoż koloru z tyłu. Jeżeli chodzi o strój bramkarski to przede wszystkim kolor. Od bardzo dawna strój bramkarski na wyjeździe nie był żółty. Nike tutaj postawiło kompletnie na swoim. Jak widać kompromis się udał i tutaj klub dał "wolną ręke" swoim współpracownikom.

THIRD

O Alternatywnym stroju Pomarańczowo-Czarnych nie wiele wiemy. Wiemy z pewnością to,że nie jest pomarańczowo-czarny... z tego co udało się ustalić naszemu redaktorowi to, jest zielony i ma "złote emblematy". Czyżby Szachtar szykował coś niezwykłego jeśli chodzi o ten strój ? Czy to może wyobraźnia poniosła producenta ? Na pewno się to wyjaśni w trakcie sezonu i zapotrzebowania na te koszulki. Strój bramkarza jest również tajemniczy, jednak i ten pozostał sfotografowany. Na pewno co można powiedzieć o wszystkich strojach to, to że Nike wywiązało się ze swojej obietnicy. I jeżeli piłkarze bedą grać na takim poziomie na jakim wyglądają...mogą być niedoścignieni... się okaże.
WKS

Rafael van der Vaart w Doniecku! Prezentację na stadionie obserwowało 25 tysięcy kibiców ! To było niesamowite!
@Rafael Ferdinand van der Vaart na konferencji prasowej prezentujacy nowe barwy. Wybrał numer 21.

Na spotkaniu przedświątecznym Rinat Achmetow zapowiadał, że Shakhtar nie ma zamiaru brać udziału w jakichś poważniejszych transferach (byłoby na forum ale mi sie usunął tekst w połowie pisania -,-). Już 2,5 godziny później okazało się, że prezes Shakhtara Donieck blefował. Miesiącami trwały próby tajemniczej negocjacji aż w końcu Agent piłkarza jak i sama oficjalna strona klubu podały oficjalnie komunikat - "Rafael van der Vaart związuje sie z klubem Shakhtar Donieck na czas 3 lata z opcją przedłużenia na kolejne 2" Klub zapłacił pełną kwotę odstępnego - 22 mln i ze statusu wolnego zawodnika Rafael znów może być mózgiem drużyny - tym razem"Górników".

"To była decyzja Rafaela. Miał bardzo wiele opcji. Jednak pomimo tak wielkiego wyboru zdecydował się na Donieck. Zależy mu na tym klubie. Najlepszym przykładem będzie to, że oficjalnie zawodnicy w klubie mają stawić się po nowym roku a van der Vaart postanowił przyjechać jako pierwszy już dzisiaj! Stwierdził, że jest profesjonalistą i zamierza pokazać, że 22 mln to nie są pieniądze których on nie jest wart. Dalej chce grać na najwyższym poziomie i bardzo się cieszy, że może być - tutaj w samym sercu Ukraińskiej Piłki." - Powiedział Robert Geerlings agent piłkarza.

Rafael po badaniach medycznych oraz po oficjalnym podpisaniu kontraktu udał się na salę konferencyjną. Spotkanie trwało godzinę a później już w nowym stroju, Holender grający w takich klubach jak Hamburger SV, Real Madrid czy Celticu pokazał się kibicom. Na stadion przyszła rekordowa ilość widzów, jeżeli chodzi o nowego gracza w Doniecku...ba na Ukrainie! Prawie 25 tysięcy osób witało Rafaela ! Nikt nie patrzył na to, że jest okres poświąteczny a nowy rok tuż tuż! Każdy chciał aby pierwsze kroki stawiane przez niedoszłego gracza Fenerbahce Stambuł(kłopoty finansowe przyp. redaktor) były absolutnie udane! A jego aklimatyzacja trwała jak najkrócej!

A oto i obiecany zapis z konferencji: (Warto dodać, że zjechały się media praktycznie z całego świata!)

Maria Johnson(Sky Sports): Witam, mam jedno pytanie apropos ofert o których było bardzo głośno. Skoro teraz nosisz kolory "Pomarańczowo-Czarne" to powiedz, gdzie mogłeś jeszcze trafić ? Która oferta była najlepsza ? Miało to jakis wpłwy na Twoją decyzje ?

Rafael van der Vaart: To były Trzy pytania<śmiech>. Myślę, że to byłoby nie w porządku zdradzać jakie klubu się mną interesowały. Na pewno, nie można powiedzieć że nie są znane na Arenach Eurpejskich. Niektóre z nich mają zaklepane miejsca w Lidze Mistrzów! Najlepsza oferta była właśnie z Doniecka. Czy miało to jakiś wpływ ? Myślę, że nie. To nie jest tak, że jeżeli Szachtar wyciągnął najwięcej pieniędzy to tam poszedłem. Poprostu myślę, że ten zespół jest już gotowy. Oni...My już nie musimy czekać dłużej na sukces. To jest ten moment, to już jest ten czas aby zacząć piąć się coraz wyżej i podnieść jakiś puchar.

Jordi Gonzalez(Marca): Buenos días Rafael! W Shakhtarze panuje niesamowicie wielka rywalizacja jeśli chodzi o miejsce w składzie. Tak naprawdę, jeśli by się uprzeć ten zespół mógłby grać dwoma jedenastakami! To niesamowite! Co o tym sądzisz? Myślisz, że dasz radę włączyć się w pogoń za wyjściowym składem i go ostatecznie wygrać ?

Rafael van der Vaart: Słuchaj, mam swoje misje i cele w tym klubie. Jednak od zawsze moim zawodowym celem jest to, aby pierwsza jedenastka zaczynała się ode mnie. To, że Shakhtar ma silny zespół bardzo dobrze wiem. Zdaje sobie z tego sprawę! Ba ! Cieszy mnie to! Zawodnicy, których to smuci są tak naprawde przeciwko temu zespołowi. Każdy tutaj jest świetny, jednak może grać tylko 11 i ja na pewno nie odstąpie nikomu swojego miejsca. Jedyną opcją jest być najlepszym. I ja mam ochote nim zostać. Tutaj..dokladnie tu.

Luis Caskero(La Gazzeta): Ciao! Jak wiadomo w praktycznie w jakim klubie byś nie występował nosiłeś numer 23. Teraz wybrałeś numer 21. Dlaczego ?

Rafael van der Vaart: Musiałbym skłamać jeśli stwierdziłbym, że numer 23 był dla mnie obojętny. 23 jest już zajęta. Jestem tutaj nowy. Wiem, że Ilkay Gundogan jest tutaj bardzo długo i nie mam śmiałości prosić go aby mi oddał swój numer. To oznaczałoby brak szacunku do niego jako piłkarza. Myślę, że trzeba trochę odbiec nawet od tego numeru jakim jest 23. Chcialbym spróbować czegoś nowego a numer 21 nie jest zły. To "oczko", któro przynosi szczęscie. Ja w to wierze. Kibice na pewno się przyzwyczają.

Artjom Grzela(Shakhtar.com): Jak sobie wyobrażasz współprace z nowym trenerem ? Co słyszałeś o WKS ?

Rafael van der Vaart: Pracowałem z trenerami pracującymi w najlepszych zespołach na świecie. Są moimi przyjaciółmi, myślę o trenerze WKSie tak samo. Kontaktowaliśmy się narazie głównie przez telefon ale ciesze się, że pamietał o mnie. To znak, że nie myśli o mnie w kategorii tylko zawodnika ale także członka jego "wielkiej rodziny" jaką jest Shakhtar. Na pewno postaram się go nie zawieźć można zauważyć, że ma własną filozofie i zrobie wszystko aby się w nią dobrze wkomponować.

Przemysław Paluchowski:(Sport.pl): Witam, mam pytanie. Co sądzisz o Robercie Lewandowskim? Krążą pogłoski jakoby już w lecie miał dołączyć do Doniecka. Czy taki gracz jak on przydałby się ?

Rafael van der Vaart: O niczym takim nie wiem. Robert w Dortmun...w Saragossie przepraszam czuje sie dość dobrze. To nie moja sprawa. Nie jestem od tego.

Michael Jay:(Mundo Deportivo): Rafael, wiążesz bogatą przyszłośc w Ukrainie ? Czy Twoja rodzina przeprowadzi się tutaj czy raczej dalej będą żyli w Holandii?

Rafael van der Vaart: Nie wytrzymałbym bez nich nawet jednej doby <śmiech> Zamierzam kupić tutaj dom. Shakhtar będzie dla mnie klubem, któryego reprezentowanie będzie trwało więcej niż sezon czy dwa. Czuje, że bilet do Doniecka jest biletem do szczęścia. Na pewno dopóki będe potrzebny temu klubowi, nigdy nie odmówię pomocy. Gdybym tak nie myslał, to dziś nie zobaczylibyśmy się tutaj oko w oko.
U1203et
Dzięki wielkie za fajne porady. Nie znam się na tego typu działaniach – bardzo mi pomogliście! Niech żyje Internet smile.gif

Ubot3030 - Coś dla Ciebie: http://www.bimbi.pl/viewtopic.php?f=64&...=107351#p107351
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.