Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Import Stadium
board.issonline.pl > Edit Mode: Pro Evolution Soccer 6 > Stadiums Edit
kostek
Witam! Całkiem niedawno opanowałem sztukę konwertowania stadionów z rhino do PES5. Postanowiłem podzielić się tą -jakże pożądaną przez wielu- widzą. Więc zaczynamy!

1. Tworzymy stadion w rhino. Jak tworzysz stadion po raz pierwszy - luknij TU!
2. Jeżeli mamy go już skończonego w 100% zapisujemy go, żeby potem nie było problemów, ze coś się zepsuło.
3. Dzielimy stadion na 4 części (skrin) czyli: Uside, Lside, Rside, Dside. Kazda część musi zostać odpowiednio nazwana
(skrin) i zapisana jako plik .3ds.
4. Otwieramy program DKZ Studio, wybieramy na pasku tools-->Zlib Tool Editor. W Zlib Edytorze otwieramy plik "_template-->bin's-->unknow_09615"
5. Klikamy prawym na unkown_002 i dajemy export files (skrin). Jako miejsce exportu wybieramy "_template-->StadUnpacker".
6. Wchodzimy w "_template-->StadUnpacker" i zmienamy rozszerzenie wcześnie exportowanego pliku z unkown_002.unZLIB na unkown_002.str.
7. Uruchamiamy programik "_template-->StadUnpacker-->export3d. Programik ten samoczynnie wyciągnie potrzebne pliki i zapisze je w folderze "_template-->stadUnPacker-->export"8. Terazuruchamiamy program Stadium Builder, w którym z paska wybieramy "Tools->Stadium Importer". Wyskoczy okienko, w którym wskazujemy jeden z czterech, wcześniej zapisanych plików ze stadionów (np Lside.3ds).
9. Po wykonaniu powyższej czynności, wyskoczy nam okienko, w którym musimy wskazać folder gdzie mamy zapisane wszystkie tekstury.
10. Wczyta nam sie nowe okienko. Robimy wszystko po kolei jak na skrinie; czyli
*(1) Klikamy (zaznaczamy) na nazwie jedenej z tekstur.
*(2) Klikamy na Map/Unmap
*(3) Przesuwamy dowolnie teksturę (tak, aby wszystkie się potem zmieściły)
Gdy już to zrobimy z wszystkimi tekturkami to klikamy Import Model and Texture.
Wskazujemy miejsce gdzie chcemy zapisać pliczek z teksturą i nadajemy mu nazwę (u mnie) Lside.
Teraz czekamy chwilkę, az załaduje się model. Gdy juz się to zrobi dajemy File-->Save OIF i zapisujemy plik równiez jako Lside. Czynność tą powtarzamy z każdą z części stadionu (Lside, Rside...)
11. Pliki, które zapisaliśmy w postaci .OIF kopiujemy do "_template-->OIF2BIN" i uruchamiamy po kolei aplikacje convLside, convRside itd. Aplikacja powinna utowrzyć nam pliki o nazwach 9,10,11 oraz 12. Kopiujemy te cztery pliki do "_template-->stadUnpacker-->export" Gdy wyświetli nam sie komunikat wybieramy, ze chcemy zastąpić stare pliki nowymi.
12. Wychodzimy o jeden folder w górę i klikamy aplikację import3d, które 'wrzuci' nam nasz stadion do pliku unkown_002.
13. Zmieniamy rozszerzenie z unkown_002.str na unkown_002.unZLIB.
14. Otwieramy DKZ Studio-->Zlib Tool. Open File--> i plik "_template-->bin's-->unknow_09615".
Klikamy prawym na unkown_002 i dajemy import, poczym wskazujemy znajdujący się w "_template-->stadUnpacker" - plik unkown_002.unZLIB.
15. Zapisujemy Nasz plik w jakimś folderze, pod nazwą np. stadion_09615.
16. Utworzone wcześniej za pomocą Stadium Builder tekstury, otwieramy w Game Graphic Studio. Klikamy na otwartej teksturze prawym - Change Color Depht -> Decrease to 8 bit (256) i klikamy ok. Zapisujemy.
Czynność tą powtarzamy z kazdą teksturą (Lside.bmp, Rside.bmp itd)
17. Uruchamiamy programik WE Picture Decoder, w którym otwieramy nasz plik stadion_09615.
Teraz postępujemy jak na skrinie tu. (importujemy tekstury Lside.bmp, Rside.bmp, które 'zmienialiśmy' za pomocą Gam Graphic Studio)
CODE
LEGENDA:
1=uside
2=rside
3=dside
4=lside

18. Zapisuje nasz plik np. jako final_9615.
19. Otwieramy GGS czy jakis inny programik do importowania plików do PES i podmieniamy poprostu pliki...
20. Dziękuję i powodzenia.--------------------------------
Dwie rzeczy:
  • Jeśli czegoś nie rozumiesz i szukasz pomocy to dokładnie opisz nękający Cię problem. Dobrze by było gdybyś dołączył skrina.
  • Nie pisz do mnie, czy Ci przekonwertuje stadion bo odpowiedź na wejść brzmi: NIE!
Wszelkie wytknięcia błędów, literówek czy ortów mile widziane (robiłem to na szybkiego...)
kostek
czarek
świetne wypracowanie. niedługo się będę brał za robienie stadionów
thx

a umiesz to zrobic pod SS?
iss
QUOTE(fan pro-evo.pl @ Aug 26 2006, 17:27:28) [snapback]86281[/snapback]

świetne wypracowanie. niedługo się będę brał za robienie stadionów
thx

ej kostek wstawił bys tutorial a wogule gdzie to mam podzielic na 4 czesc na scrinie tego nie widze widzetylko jedna trybune podał bys linka do stadium bulider
iss
QUOTE(iss @ Aug 26 2006, 17:38:49) [snapback]86285[/snapback]

ej kostek wstawił bys tutorial a wogule gdzie to mam podzielic na 4 czesc na scrinie tego nie widze widzetylko jedna trybune podał bys linka do stadium bulider

jak właczam stadium bulider i daje ok to mi zniego wychodzi kostek wrzucił bys go na ta strone
kostek

Nie. Ale w najblizszym czasie postaram się nauczyć.

na 4 części stadion dzielisz w rhino. Poprsotu usuwasz powiedzmy dwie trybuny za bramkami i jedną główną, a drugą główną zostawiasz i zapisujesz z odpowiednią nazwą jako .3ds.
Link do stadium builder nie mam, a jeśli juz to tylko taki.

jak właczam stadium bulider i daje ok to mi zniego wychodzi kostek wrzucił bys go na ta strone

1. Edytuj posty, nie rób śmietnika z tego tematu...
2. Jeśli Cię wywala to znaczy, ze coś źle robisz.
3. Linka nie mam, jak będę miał chwilę czasu i chęci to zuploaduje. (tylko nie ponaglać, bo to niczego nie przyspieszy! tongue.gif)

pozdr,
kostek
ciNEk p
Wszystko ładnie zrobiłem, mam plik final_09615.bin tylko jest jeden mały problem. Podmieniam plik a stadionu w grze
jak nie było tak nie ma. Chciałem sie tylko dowiedzieć czy coś sie z tym da zrobić. Tyle z mojej strony smile.gif

pzdr
kostek
Stadium Builder
iss
QUOTE(kostek @ Aug 28 2006, 12:25:03) [snapback]86507[/snapback]

kostek mam sprawe wrzucił bys tutorial z tym całym iportowaniem wiesz o co mi chodzi wszystko pokoleji razem z tymi Lside,Uside,Rside,Dside
iss
Mam problem opisuje go teraz

to jak wchodze na stadium bulider wybieram ten Dside a potem teksturki ijak jes skaczyłemwgrac na te okienko i daje import mode and texture to mi wychodzi tak czy nie jak daje tak to mi wychodzi texturecannot be properly mode. please check bounds!

co moge miec zle jak wszystko po kolej robie
dawdi17
Mam pytanie: który plik w stadionach do SS odpowiada za murawę? Powiedzcie mi jeszcze czy mogę np ten plik z murawą podmienić z Santiago Bernabeu do Old Trafford? Niektóre murawy są tragiczne przyanjmniej u mnie i czasami brzydka trawa odwraca uwagę nawet od samej gry... Pomożecie?
swora
śćiągnołem sobie turtiolala jak go wgrac do pesa ale nie wiem gdzie jest ten TEMPLATE? i te programiki
kostek
Ja znalazłem na google... Wiec i ty powienies...
swora
A co ty juz napisac nie mozesz. Kolego przypominam ze to jest forum i tu sie pomaga. Wiec odpowiedz na zadane pytanie korona z głowy tobie nie spadnie.

BARDZO CIEBIE PROSZĘ POWIEDZ JAK TO ZROBIĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

POWIEDZ KOSTEK
malinox
Mógłby ktos podać linki (bo wygasły) do:
- template (czyli wszystkie tools’y do importu by Gwidon)
- Stadium Builder
oraz do "We Picture Decoder", ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć.

Z góry wielkie dzięki!
kostek
Stadium template,
reaktywowany link:
http://www.sendspace.com/file/2cbsbe

programy do importu by gwidon:
http://www.sendspace.com/file/lots1i
krolu
a We Picture Decoder znajdziesz na www.wevolution.org...
ziomek Daniel
a da się tym sposobem wrzucić stadion do pesa 6?

pozdro
seen
Jesli chcesz wrzucic do PESA 6 to musisz go przeklonwertowac programem Gwidona
ziomek Daniel

skąd go mogę wziąść?
seen
z downloadu Issonline
czlapka
A móglby ktoś podać linki do toolsów Gwidona,bo tamte już wygasły :/
barteksokol
==============================
VIDEO TUTORIAL jak importowac kibicow
==============================

Na pewno sie przyda osoba ktore chca miec na wlasnym stadione grupke kibicow .

http://www.sendspace.com/file/rqdvch

Pozdrawiam
Szarzan
Moze ktos odswiezyc linka z pierwszego posta ?
seen
http://rapidshare.com/files/5095565/Stadion-Import-Pack.zip cały pack do importu by Norman KSC
Szarzan
Dzieki seen. Juz zasysam tongue.gif
czarek
mógłby ktoś odświeżyc tutka jak zaimportowac kibiców

P.S. 2 - czy może ktoś napisac jak skonwrtowac stadion z pliku dkz do stadium servera??
czarek
jeszcze raz prośba o odświeżenie tutka z impotrtem kibiców, pytanie z konwertem stadionu z pliku dkz do ss też aktualne
czarek
nie czaję punktu 3. daj ktoś dokładny opis o co łazi
seen
Chodzi o to że jak w widoku top masz pokazany stadion z góry, to wtedy bierzesz i tą ttrybunę która masz na górze wycinasz i zapisujesz jako Uside.3ds , po prawej stronie - Rside.3ds, po lewej - Lside.3ds a dolną Dside.3ds biggrin.gif
Chyba nie skomplikowane?
czarek
jeszcze 1 pytanie. Jak podmienię w pesie6 ten plik 9615, to jaki stadion on zastępuje?
czarek
Ponawiam pytanie z wcześniejszego posta
oraz zadaję jeszcze jedno. Ile MB powinien ważyc ten plik 9615. Bo u mnie jest to 230 MB?? Ma ktoś jakieś pomysły?
Stomil_Olsztyn
Mam problem przy imprtowaniu teksturu w tym programie WEPictureDecoder pojawia mi sie LOAD FAILED ....
Foto jak wyglada ta teksturka i moze mi powiecie czy zrobilem ja prawidlowo:
Shot at 2007-08-01
Adiss_btm
Mam pytanie ... Mam już ten plik jak final_09615 i nie wiem jak to do pes zaimportować mad.gif Pomoże ktoś ?
B@rt
Witam! Czy mógłby ktoś dać re-up pliku _template (czyli wszystkie tools’y do importu by Gwidon)?
Robię Dialog Arenę i staram się już ogarniać importowanie, ale nie mam jak.

P.S.
Przepraszam za odkopanie tematu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.