Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pro Evolution Soccer Xtreme aka PES 6.5 v3
board.issonline.pl > Edit Mode: Pro Evolution Soccer 6 > Other Edit
Stron: 1, 2, 3
jaro9
Aż 50% fejsów? ohmy.gif przecież robisz 56 lig.
zizka
LICZĘ ŻE TEN PATCH SIE ZREALIZUJE FAJNY BY BYŁO POGRAĆ SKOSNO OKIMI ALBO ZŁOJIĆ IM DUPY tongue.gif
damiank9
własnie dlatego chce lige japonską biggrin.gif
Tomaszzz
I co? Kiedy litewska? biggrin.gif
LaPuLg4
CYTAT(Tomaszzz @ Jul 1 2009, 16:40) *
I co? Kiedy litewska? biggrin.gif

Niestety nie udało się jej jeszcze ukończyć, bo wystąpił porblem z logosami. Mam już zindexowane, z cieniem, ale nie wiem jak ustawić paletę kolorów w ggs, a tym bardziej alpha maskę ;/
Stuart17
Jezeli ma byc 100% faceow dla 56 lig a w innych nawet najlepszych patchach w ktorych bylo kilka lig nie bylo wszystkich twarzy to zrodla musisz miec fenomenalne. powodzenia happy.gif
Kubbas
CYTAT(Lewy_13xBARCA4EVER @ Jul 1 2009, 17:03) *
Niestety nie udało się jej jeszcze ukończyć, bo wystąpił porblem z logosami. Mam już zindexowane, z cieniem, ale nie wiem jak ustawić paletę kolorów w ggs, a tym bardziej alpha maskę ;/

Wrzuć na razie OF'a. Zobaczymy czy to się do czegoś nadaje, jak się nadaje to powiem Ci jak rozwiązać problem z logami.
Jamnik
Loga wrzuć przez WE Picture Decoder
Credt
CYTAT(damiank9 @ Jun 29 2009, 18:07) *
spora szansa ze wyjdzie lub tez nie.

Logicznie patrząc, innego wyjścia nie ma wink.gif

Pomysł jest szalenie ambitny, ale raczej niewykonalny. Skoro planujesz zrobić 56 lig i już 50% twarzy zrobiłeś (ok. 26-30 lig), to - jak stwierdził Stuart17 - źródła musisz mieć niesamowite. Facemakerzy zajmują się przeważnie popularnymi piłkarzami - tak globalnie, jak i w ich ojczystych krajach (tylko garstka zagranicznych facemakerów bierze się np. za Polaków, a to i też tylko pokroju Ebiego czy Boruca). Absolutnie nie ma możliwości, żebyś zdobył 100% twarzy (co twardo deklarujesz) ponad 20 tysięcy (!) piłkarzy.
Prosta matematyka - 56 lig razy średnio 16 zespołów w każdej (a nawet więcej, ale przyjmijmy wersję minimalną) - to daje prawie 900 klubów. Przyjmując, że w każdej drużynie gra absolutne minimum piłkarzy, czyli 23, daje nam to zatrważające 20 kafli. Niewykonalne.
Nie wspominając o takiej samej liczbie włosów, które znaleźć jest jeszcze trudniej, bo makerzy często bazują na standardowych kłaczkach. Podwójnie niewykonalne.
Do tego dochodzi ów 900 klubów, co daje minimum 3 komplety strojów na klub (bramkarskie, domowe, wyjazdowe). Jeśli znajdziesz 2700 kitsów z egzotycznych lig, jakie planujesz zawrzeć w patchu, to naprawdę będzie godne pochwały. Ciężko jest znaleźć komplet strojów np. dla Serie C czy też Liga de Honra (II portugalska), więc kitsy dla ligi litewskiej (nie litwińskiej) czy łotewskiej są potrójnie niewykonalne.
Jadąc dalej, mówisz, że patch będzie ważyć w okolicach 30 GB (!!!). Sądzisz, że ktoś pobierze chociaż połowę Twojej wytężonej pracy? Szkoda czasu i potu na tak szeroki projekt, skoro korzystać z niego będzie 5% pierwotnie zainteresowanych. Poczwórnie niewykonalne.
Nie chcę Cię zrażać, ale można tak wymieniać w nieskończoność. Jak było już powtarzane, to nie pesymizm, tylko realizm. Moim zdaniem ten patch nie ujrzy światła dziennego w tym... roku? Stuleciu? To jest za dużo pracy dla jednostki. Stanowczo za dużo. Ekipa kilkudziesięciu profesjonalistów pracowałaby nad tym naprawdę długo. Przykład? W Football Managerze (czyli grze graficznie dużo prostszej niż PES) znajduje się kilkadziesiąt lig z całego świata, z oryginalnymi składami, ale nie zawsze licencjonowanymi logami czy strojami. A nad tą grą pracuje zastęp programistów przez cały rok. Sam jeden nie podołasz, to chyba jasne.
Tomaszzz
CYTAT(Credt @ Jul 1 2009, 20:50) *
Ekipa kilkudziesięciu profesjonalistów pracowałaby nad tym naprawdę długo. Przykład? W Football Managerze (czyli grze graficznie dużo prostszej niż PES) znajduje się kilkadziesiąt lig z całego świata, z oryginalnymi składami, ale nie zawsze licencjonowanymi logami czy strojami. A nad tą grą pracuje zastęp programistów przez cały rok. Sam jeden nie podołasz, to chyba jasne.

Ja cię przepraszam, ale chyba mi nie powiesz, że oni siedzą nad składami, ktoś musi zrobić samą grę...
Credt
CYTAT(Tomaszzz @ Jul 1 2009, 21:27) *
Ja cię przepraszam, ale chyba mi nie powiesz, że oni siedzą nad składami, ktoś musi zrobić samą grę...

Jasne, że tak. Ale FM bazuje na tym samym silniku od lat. Coroczne są w zasadzie aktualizacje składów, taktyk, transferów, umiejętności piłkarzy, strojów, ewentualnie świeżych logosów (nie mówię tu o nowych funkcjach). Czyli... jakby nie patrzeć, cała ta praca, jaką Lewy_13xBARCA4EVER ma zamiar wykonać samodzielnie, w grze dużo bardziej wymagającej, bo przecież 2D i masa okienek FMa nijak się nie mają do pełnego 3D PESa. Gameplay, sztuczna inteligencja czy sam silnik meczowy (do niedawna wyłącznie w 2D przecież) jest robiony raz, by potem przez kilka lat pracowało na nim parę edycji gry. A w tym czasie konstruuje się już nowszy silnik. Ale nie o tym teraz.
Ponadto do pomocy w robieniu/aktualizacji składów proszeni są tzw. researcherzy, czyli po prostu wieloletni fani gry, dobrze znający swój region i kluby w nim grające, by statystyki były jak najświeższe (choć czasem jednak nieco subiektywnie nastrajane). A jeśli autor patcha jest obeznany w tych wszystkich egzotycznych ligach, wie, jak sprawują się piłkarze w nich grający i jest w stanie realistycznie (w tym znaczeniu, że nie wymyślając ich na chybił-trafił) określić kilkanaście parametrów umiejętności w PESie, to musi być naprawdę nadczłowiekiem. Bez pomocy conajmniej kilku osób projekt na chwilę obecną wydaje mi się niemożliwy do realizacji. Po prostu.

Kubbas nad swoim patchem pracuje od wieeelu miesięcy, mając pod ręką zorganizowaną, liczną ekipę. A nierzadko czas oczekiwania na końcowy rezultat wydłużał się z różnych, najczęściej czysto technicznych powodów. Wiele elementów zawartych w jego patchu jest nie tylko znalezione, ale i wykonane samodzielnie przez grupkę trzymających poziom patchmakerów. Jak na dłoni widać, że Lewy_13xBARCA4EVER zaawansowanym (bo przyznajmy, logosy zrobić może praktycznie każdy, kto zna kilka podstawowych trików w Photoshopie) patchmakerem nie jest (jego pierwsze twarze), więc jego projekt, objętościowo 5-6 razy większy niż i tak potężna praca Kubbasa, jest zwyczajnie nie do zrobienia przez jednego człowieczka. Pasja, ambicja, zamiłowanie do tego, co się robi, zapał - jasne, to podstawa. Ale nie coś, co przekracza ludzkie możliwości. Brzmi groźnie i poważnie, ale to są realia.
LaPuLg4
CYTAT(Credt @ Jul 1 2009, 20:50) *
Logicznie patrząc, innego wyjścia nie ma wink.gif

Pomysł jest szalenie ambitny, ale raczej niewykonalny. Skoro planujesz zrobić 56 lig i już 50% twarzy zrobiłeś (ok. 26-30 lig), to - jak stwierdził Stuart17 - źródła musisz mieć niesamowite. Facemakerzy zajmują się przeważnie popularnymi piłkarzami - tak globalnie, jak i w ich ojczystych krajach (tylko garstka zagranicznych facemakerów bierze się np. za Polaków, a to i też tylko pokroju Ebiego czy Boruca). Absolutnie nie ma możliwości, żebyś zdobył 100% twarzy (co twardo deklarujesz) ponad 20 tysięcy (!) piłkarzy.
Prosta matematyka - 56 lig razy średnio 16 zespołów w każdej (a nawet więcej, ale przyjmijmy wersję minimalną) - to daje prawie 900 klubów. Przyjmując, że w każdej drużynie gra absolutne minimum piłkarzy, czyli 23, daje nam to zatrważające 20 kafli. Niewykonalne.
Nie wspominając o takiej samej liczbie włosów, które znaleźć jest jeszcze trudniej, bo makerzy często bazują na standardowych kłaczkach. Podwójnie niewykonalne.
Do tego dochodzi ów 900 klubów, co daje minimum 3 komplety strojów na klub (bramkarskie, domowe, wyjazdowe). Jeśli znajdziesz 2700 kitsów z egzotycznych lig, jakie planujesz zawrzeć w patchu, to naprawdę będzie godne pochwały. Ciężko jest znaleźć komplet strojów np. dla Serie C czy też Liga de Honra (II portugalska), więc kitsy dla ligi litewskiej (nie litwińskiej) czy łotewskiej są potrójnie niewykonalne.
Jadąc dalej, mówisz, że patch będzie ważyć w okolicach 30 GB (!!!). Sądzisz, że ktoś pobierze chociaż połowę Twojej wytężonej pracy? Szkoda czasu i potu na tak szeroki projekt, skoro korzystać z niego będzie 5% pierwotnie zainteresowanych. Poczwórnie niewykonalne.
Nie chcę Cię zrażać, ale można tak wymieniać w nieskończoność. Jak było już powtarzane, to nie pesymizm, tylko realizm. Moim zdaniem ten patch nie ujrzy światła dziennego w tym... roku? Stuleciu? To jest za dużo pracy dla jednostki. Stanowczo za dużo. Ekipa kilkudziesięciu profesjonalistów pracowałaby nad tym naprawdę długo. Przykład? W Football Managerze (czyli grze graficznie dużo prostszej niż PES) znajduje się kilkadziesiąt lig z całego świata, z oryginalnymi składami, ale nie zawsze licencjonowanymi logami czy strojami. A nad tą grą pracuje zastęp programistów przez cały rok. Sam jeden nie podołasz, to chyba jasne.

Mów co chcesz, po to jest ten temat wink.gif Napisałem, że mam 50% f&h, bo dotychczas tyle ściągnąłem/zrobiłem. To, że będzie tyle ważył to jeszcze nic pewnego, niejasne szacowania. Patcha robię dla siebie, a przy okazji chcę go udostępnić innym. Proste:chcesz - ściągaj, nie chcesz - nie ściągaj. Tyle do powiedzenia w temacie ;P
demiano7
A ja Cie podziwiam i zycze z całego serca żebys zrobił to, bo Twój zapał jest FANTASTYCZNY!!! biggrin.gif
Credt
CYTAT(Lewy_13xBARCA4EVER @ Jul 1 2009, 21:51) *
Mów co chcesz, po to jest ten temat wink.gif Napisałem, że mam 50% f&h, bo dotychczas tyle ściągnąłem/zrobiłem. To, że będzie tyle ważył to jeszcze nic pewnego, niejasne szacowania. Patcha robię dla siebie, a przy okazji chcę go udostępnić innym. Proste:chcesz - ściągaj, nie chcesz - nie ściągaj. Tyle do powiedzenia w temacie ;P

Oczywiście, że tak.
A te moje wypociny to tak bardziej ku przestrodze tongue.gif Ale jeśli naprawdę ukończysz ten projekt choćby w 80% tego, co pierwotnie zaplanowałeś i będzie np. 45 lig zamiast 56, to i tak będą Ci się należały gromkie brawa, bo takiej sztuki nie wykonał na razie jeszcze nikt. Wielu zaczynało, jeszcze więcej się poddawało.
W takim razie życzę powodzenia i owocnej pracy wink.gif
jaro9
I jak idą prace? Kiedy pierwsze screeny?
Stuart17
Ja tez czekam na jakies foty szczegolnie z mniej znanych lig bo jak widac czasu nie marnujesz. pozdro wink.gif
lukasz44
Weżcie się od niego odwalcie, każdy wyznacza sobie jakiś cel , on ma na celu zrobienie tego patcha i go Zrobi ! Bez sensu takie wypowiedzi - " Po co to robisz ? I tak nie dasz rady... itp. - dajcie mu pracować . . . pozdro no i też czekam na jakieś screeny ...
ciapke
jak dla mnie to jest to zabardzo przereklamownae pokazales jakas okladke napisales pare rzeczy i wielkie halo smile.gif

Pokaz screeny z gry , pokaz screeny z edit mode jak wygladaja kluby , jak wygladaja mordki wtedy pogadamy i sadze ze wiele osob nagle stwierdzi ze zrobienie tylu rzeczy przez jedna rzecz to napewno nie path do pes-a wink.gif

P.s jak widzialem twoja jedna morde w edit mode to sie zalamalem skoro tak maja wygladac wszytskie to fakt moze i bedzie 00 % twarzy ale takich twarzy szkoda dawac !

Z gory sorry jak pojechalem cyz cos nie o to mi chodzilo bo cenie twoja zawzietosc i chec zrobienia czegos wielkiego ale ja chce zobaczyc to co pisalem wyzej

Pozdrawiam i Powodzenia !
Kamlot
Czy mógłbyś pokazać screeny z jakieś nowej ligi zrobionej przez Ciebie?
jaro9
Coś ucichło w tym temacie. Też czekam na jakieś screeny wink.gif
Tomaszzz
Jak dla mnie to on pojechał na wakacje. tongue.gif
jaro9
CYTAT(Tomaszzz @ Jul 11 2009, 11:15) *
Jak dla mnie to on pojechał na wakacje. tongue.gif

To dlaczego był wczoraj na forum ? wink.gif
Tomaszzz
CYTAT(jaro9 @ Jul 11 2009, 11:31) *
To dlaczego był wczoraj na forum ? wink.gif

Bo dzisiaj mógł pojechać. A tak właściwie chodziło mi o zwrócenie uwagi, że coś przez ostatnie parę dni nic nie napisał w temacie. biggrin.gif
NETHERLAND
Może się poddał bo stwierdził że nie zdoła tego zrobić.....
Credt
CYTAT(NETHERLAND @ Jul 11 2009, 16:06) *
Może się poddał bo stwierdził że nie zdoła tego zrobić.....

Nie uprzedzajmy faktów, bo nie znamy jego stanowiska w tej sprawie, ale gdyby Twoje słowa okazały się prawdziwe...
Poczekajmy, aż wypowie się sam twórca patcha.
jaro9
No dziś też widziałem był na forum.No czekamy może się wypowie.Ja chętnie bym zobaczył jakies efekty pracy. Pozdro
MaKu23
Wiadome było, że tak się to skończy.
demiano7
Jak sie skończy Maku? a może on poprostu ma jakis zastój spowodowany sprawami osobitymi albo szykuje jakąś niespodzianke tongue.gif skąd możecie wiedzieć o co biega? tongue.gif
przemek_psg
nieee, ja nie wierzę w tego patcha - dopóki patch nie ujrzy światła dziennego, dopóty deklaracje w stworzenie tego wszystkiego będę kwitował szerokim i bardzo głośnym śmiechem...
Tomaszzz
CYTAT(przemek_psg @ Jul 17 2009, 15:49) *
nieee, ja nie wierzę w tego patcha - dopóki patch nie ujrzy światła dziennego, dopóty deklaracje w stworzenie tego wszystkiego będę kwitował szerokim i bardzo głośnym śmiechem...

Chciałbym zobaczyć ten szeroki śmiech. biggrin.gif
damiank9
I jak tam idzie patch moze jakies screeny lub info?? na jakim poziomie jest zrobione biggrin.gif
El Polacco
No i co z tym patchem?
p3sman
CYTAT(El Polacco @ Nov 29 2009, 06:35) *
No i co z tym patchem?

haha ty w to w ogóle wierzyłeś? biggrin.gif
El Polacco
Jak poczytasz wczesniejsze posty to zauwazysz ze nie wierzylem ani troche ale wtedy wielu krzykaczy wiedzialo lepiej i wierzylo w cuda. Ciekawe gdzie sa teraz? A tworca patcha nawet ich nie raczyl poinformowac ze te cudo jednak nie wyjdzie...
demiano7
El Polacco to nie chodzi o kwestie wierzyc czy nie wierzyć... Chodzi o to żeby nie odbierać komuś zapału do pracy tak jak to robiliscie... cya
GooFy
Po co odświeżać stary temat ? Może twórca szykuje niespodziankę. unsure.gif
damiank9
nie szykuje bo gdzies miesiac temu wysłał wiadomosc mi ze z tego patcha nic nie bedzie wiec raczej temat do skasowania :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.