Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PES 2011 - opinie nt. dema
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2011
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
tomaj
A mnie zaszokowała inna rzecz. Ustawiłem sobie mecz na 10 minut. Grałem Barca przeciwko Bayernowi. Bawarczycy w całym meczu na Top Player oddali nie wiem, może ze 3-4 strzały na moją bramkę. Valdes prawie w ogóle był nie ruszany. I oto moim oczom ukazała się przerażająca rzecz jak w 80 minucie do niego podałem: pasek wytrzymałości zapalił się u niego na czerwono! Jak to możliwe aby po 80 minutach, prawie bez pracy zawodnik był zmęczony!?
Dawidi
Był już wyczerpany psychicznie patrząc na kaleczenie kolegów z drużyny i jeszcze większe kaleczenie przeciwników.
JTK
Pod względem animacji i ich przejść, detekcji kolizji bez zmiany silnika nie ma co liczyć aby w tym punkcie Konami dogoniło produkt EA, ale panowie byli chyba tego świadomi i zafundowali nam element, którego brakuje w nowej Fifie: prawdziwy Pro Passing biggrin.gif
Rozgrywanie akcji, konstruowanie ataku pozycyjnego, wyprowadzanie kontry z nowym systemem podań jest świetne. Wymaga wyczucia, timinigu, znania ustawień zawodników oraz ich roli, a do tego w końcu normalny system strzałów, gdzie aby robić "Tsubasę" trzeba się trochę wysilić. Wyprowadzenie płynnej akcji, zakończonej celnym strzałem i golem w końcu daje satysfakcje. Należy zauważyć dużą kastrację R1 (które zabiło PESa2010) z elementem opóźnienia, obrońcy w końcu potrafią się wepchać między przeciwniki, a piłkę, szkoda tylko że GK dalej potrafi "wybudować własną robotą" gola.

Mamy dużą zmianę jakościową względem 2010, gdzie po 2009 uczyniono dobre, ale zdecydowanie za małe zmiany zostawiając nas z Cyborgami R1. Jednak poczekam na wersję finalną, bo Seba potrafi zepsuć rzeczy nie do zepsucia smile.gif

Wygląda na to, że w tym roku mamy dwie bardzo dobre gry o różnym podejściu, ale w obu przypadkach brakuje szczegółów do ideału.

Ps.
Przy pierwszym meczu nowy PES miło mnie zaskoczył, a nowa FIFA przy pierwszym odpaleniu rozczarowała wink.gif
mavachi
W tym pesie jest wiecej przypadku niz gry
Blasi
jaki tam pro passing...pro passing działa jak nie ma nikogo naokoło - wtedy komp nie wie do kogo chcesz podać i pozwala ci zrobić pro passing....co skutkuje walnieciem piłki gdzies.........no gdzieś.....
Natomiast wiekszosc podań mimo pro passing jest asekurowanych przez AI i dochodzą tak jakby sie podało na dobieg lub normalne podanie do nogi...
często zdarza się że pokazujesz kopniecie gdzie indziej a AI i tak nakieruje piłke na wychodzącego kolesia, ktoremu tak podać nie chciałeś.
szmaciarz
A ja mam pytanie. Jak wykonać zwód RAINBOW FLICK w tej grze?
Ustawiłem w trybie ustawiania formacji zwód RAINBOW FLICK na wszystkie możliwe kierunki wychylenia gałki. Kierunki gałki ustawiłem na klaw. numerycznej. I w grze naciskam wszelkie kombinacje i nie działa, jak to zrobić?
Daman-99
CYTAT(Blasi @ Sep 19 2010, 17:26) *
jaki tam pro passing...pro passing działa jak nie ma nikogo naokoło - wtedy komp nie wie do kogo chcesz podać i pozwala ci zrobić pro passing....co skutkuje walnieciem piłki gdzies.........no gdzieś.....
Natomiast wiekszosc podań mimo pro passing jest asekurowanych przez AI i dochodzą tak jakby sie podało na dobieg lub normalne podanie do nogi...
często zdarza się że pokazujesz kopniecie gdzie indziej a AI i tak nakieruje piłke na wychodzącego kolesia, ktoremu tak podać nie chciałeś.

hm niewiem o czym piszesz, bo pro passing to jest haslo fify, a to co opisales to pes. Grajac na zmiane w fife i w pesa widze, ze w pesie podawanie nic nie ma wspolnego z pro passingiem fify. W pesie podanie jest asekurowane, jest dokladnie do nogi- mozna ofc podac i manualnie z ktoryms guzikiem (L2 chyba). Podanie na dobieg tez nie jest takie idealne, bo obrona calkowicie spi i nie przecina podania, ktore mija jego noge o kawalek. W fifie to dopiero podania, pozdro dla grajacych na klawie (c'mon 60-100zl wam szkoda na pada?), 360 st. podan, ktore sie czuje, a nie jak w pesie. Tak samo strzaly i dosrodkowania. Strzal z daleka to juz nie byle wyczucie sily strzalu... W pesie na top player ciagle atakuje, podajac pilke przed polem karnym. W fifie tak sie nie da (na poziomie Pro), jesli kontra sie nie uda to potem ciezko, trzeba kombinowac wrzutkami, albo inny sposob. A po meczowe statystyki to miodzio w fifie.
Nie powtarzajac juz tych wszystkich za i przeciw, ktore juz w tym temacie bylo wiele razy, wedlug mnie fifa na pc samym gameplayem zmiażdżyła pesa, do tego dochodza licencje- dosc mam juz grania jakiejs Master League (?) gdzie po sezonie odpadaja mi druzyny, a wchodza jakies wattfordy czy inne celtic'i, a pozostale ligi sa bez zmian. Liga wloska, hiszpanska, niemiecka, francuska maja po 2 ligi, angielska ma 4, do tego ligi z obu ameryk oraz reszta z europy. Tryb menadzerski bije na glowe ML, Virutal Pro=BAL, no i licencje, dzieki ktorym granie "Kariery" jest bardziej realistyczne niz takie jak wpsomnialem wyzej. Jedyne co mi brakuje w nowej fifie, to znaczka "formy" zawodnika- nie zauwazylem czegos takiego, oprocz poziomu zmeczenia. Uzupelnia to jednak rozbudowany system umiejetnosci i osobowosci. Polecam poogladac wypowiedzi i wywiady, sporo tego pokazuja, umiejetnosci w pesie wypadaja tak blado niczym czysta(pusta) biala kartka.

oceny:

Gameplay
PES: 8/10
FIFA: 9,5/10

Licencje
PES: 6
FIFA: 9
-postarali sie na wiecej, w sumie CL juz byla w 2010, ale np. po jakiego wala Copa Libertadores europejczykowi? fajnie tyle, ze chociaz dodali najlepsze druzyny z ameryki, poza tym reszta lig jest po staremu.

Tryby gry (chociaz w demie nie ma mozliwosci grania w inne tryby, ale znajac poprzednie wersje oraz czytajac wszystkie informacje na temat tych gier moge smialo ocenic)
PES: 6
FIFA: 10
Porownane wyzej, ML jest zbyt denny w porownaniu do trybu menadzerowania w fifie. Wynika to z tego, ze japonce nawet nie potrafia porzadnie odwzorowac sezonu w europie, bo juz po 1 roku robi sie cyrk. Na plus jak zwykle sa mlode talenty, nic wiecej.

Grafika
PES: 8,5
FIFA:8

Tutaj mam na mysli szate graficzna jak i animacje. Pes ma srednie animacje, widac ze poprawione, odwzorowania twarzy natomiast b.dobre. Fifa animacje ma prawie idealne, za to twarze troche zepsuli.

Średnia:
PES: 7
FIFA: 9

Tak wiec, co z tego ze graficznie minimalnie lepszy, maly krok z tylu z gameplayem, jak reszta lezy?
viper69961
pes duzo lepszy od przereklamowanej fify:)
mavachi
ta lepszy, ciekawe w czym...Pie***ole tego PES'a juz razem z arbitrami i szmaciarzami bramkarza mi co wszystko wypuszczaja zalosne...
Ujmeny
Dzisiaj dałem ostatnią szansę produkcji Shingo Takatsuki. Sentymentalne podejście do marki zrobiło swoje. Chciałem znaleźć w tej grze cokolwiek, chodź jeden element na plus. Niestety nie dotrwałem do końca pierwszej połowy. Zamiast magii, proste schematy. O dziwo produkt KONAMI na PlayStation 3 jest o 10 zł droższy od produktu Electronic Arts. FIFA 11 zamówiona.
Vinci_14
CYTAT(Ujmeny @ Sep 19 2010, 19:42) *
Dzisiaj dałem ostatnią szansę produkcji Shingo Takatsuki. Sentymentalne podejście do marki zrobiło swoje. Chciałem znaleźć w tej grze cokolwiek, chodź jeden element na plus. Niestety nie dotrwałem do końca pierwszej połowy. Zamiast magii, proste schematy. O dziwo produkt KONAMI na PlayStation 3 jest o 10 zł droższy od produktu Electronic Arts. FIFA 11 zamówiona.

Mnie dobija monotonne strzelanie w FIFIE. Na 90% bramka z powietrza wpada tak samo , zawodnik tak samo wyskakuje do strzału głową i zazwyczaj trafia . Od FIFY 05 do 10 nie zmienili tego , nie grałem w 11 , ale zapewne także tego nie zmieniono. Przy tym PES moim zdaniem wyprzedza o głowę , wystarczy za późno/za wcześnie wyjść do strzału i ląduje on za bramką lub obok , a w FIFIE większość strzałów albo wpada do bramki albo w ręce bramkarza.

PES 11 zamówiony.
norek
Witam. Przeczytalem wiekszosc powyzszych opinii i jestem w szoku ze co komentarz to kompletny pojazd po pesie. Po rozegraniu kilku meczow jestem pod wrazeniem nowej odslony. Co prawda jest kilka mankamentow (czeste faule, bramkarze ktorzy nie do konca wiedza po co sa na boisku), jednak w stosunku do poprzednika wiecej rzeczy jest stanowczo na plus anizeli na minus. Pierwszy mecz wzbudzil mieszane uczucia jednak po ogarnieciu podan gra nabrala rumiencow, milion mozliwosci na rozegranie akcji. Mam ochote podac mocno, lekko, lekko w prawo, mocno do przodu to to robie. Grafika rowniez mila dla oka. Strzaly z dystansu fakt faktem czesto podawane w postaci balonowej jednak kto pogral nieco dluzej zapewne juz nie raz zobaczyl czyste soczyste uderzenia. Jako fan pesa od kilkunastu lat, mam nadzieje ze niektore z bledow widocznych w demie zostana zniwelowane w finalnej wersji gry jak to mialo miejsce np w przypadku 5tej czesci gdzie demo bylo zupelnie inna gra niz pelna wersja. Z niecierpliwoscia czekam na pazdziernik.
Opinie wyrazilem majac takze okazje grac juz w kopanka od EA., ale idea tematu nie jest porownywanie tytulow a wskazac co panowie z konami zrobili dobrze a co wymaga poprawek.
szmaciarz
A ja mam pytanie. Jak wykonać zwód RAINBOW FLICK w tej grze?
Ustawiłem w trybie ustawiania formacji zwód RAINBOW FLICK na wszystkie możliwe kierunki wychylenia gałki. Kierunki gałki ustawiłem na klaw. numerycznej. I w grze naciskam wszelkie kombinacje i nie działa, jak to zrobić?
Blasi
trzymasz LB albo LT - ne pamiętam i prawą gałką wychylasz tam gdzie masz przypisane.

Daman - z tym pro passing - racja - mówiłem o PES - wg mnie troche sztuczny twór.

Ja kurde na zmiane mam teraz tak że raz mi sie bardziej PES raz bardziej FIFA podoba...i nie wiem co kupic - god damn it!!!
Fifa ma 2 ogromne minusy, których nie moge przeboleć.
1. Fatalne w porównaniu do PESA modele postaci....na chuk mi te licencje w FIFIE skoro te gemby i postury są beznadziejne?
Szczerze wole poprzekręcane nazwiska - ale wygląd lepszy niż odwrotnie, bo lepiej czujesz włąsną drużynę, ludzi!!!.
2. Strzały....nie wiem jaki ja mam wpływ na wysokość, siłę strzałów w fifie...ot leci randomowo..
mavachi
To co powiesz o pesie jak pilka lata jak balon? A karne to juz calkiem podsumowuja to gre hahaha
szmaciarz
No ale tak robię, naciskam "5" jako prawy analog i wychylam gałkę naciskając "6" co odpowiada za ruch gałką wprawo i nic.
PROSZĘ O POMOC.
wrocman
grałem w demo PESa, demo FIFY na PC na klawiaturze i padzie.

czytam wasze komentarze i opinie i mam pytanie: Czy wy wszyscy gracie na pewno w to samo? KONAMI wydał demo PESa gdzie można zmienić w ustawieniach tylko trudność i ma się do wyboru 4 drużyny, EA zaś wypuściła swoje dziecko w wersji demo z większą ilością drużyn ale w ustawieniach można zmienić tylko szybkość gry (więc ja się pytam skąd macie niby najwyższy poziom gry w FIFIe od początku?) więc porównuje suche wersje a nie z dodatkami bo to jest ingerencja w grę osób które nie pracują przy tworzeniu tych gier tylko np. ich ulepszaniu więc to jest ich zależność jakie sobie zrobią stroje, jak zrobią zawodników itp. Messi w pesie aż tak magiczny nie jest, spokojnie doganiają go inni zawodnicy (Top Player) więc jak ktoś piszę że Messiego nikt nie dogania to na pewno gra na poziomi Amator a potem piszę bzdury na forum. Nie będę porównywał PESa do FIFY bo to nie ten dział(edit: polecam nie którym użytkownikom nie branie się za porównywanie to piszecie bzdury!). Pojawiło się gdzieś że bramkarze nie wypuszczają piłek, wypuszczają i to nawet ładnie wygląda. Prostopadłe podania na Top trzeba wyćwiczyć żeby były idealne, napastnicy chętnie wychodzą i pokazują się do takich piłek, zaś obrona gra (tu się zgodzę z poprzednikami) jakbym tej piłki nie widzieli. Co do animacji, czekałem na coś lepszego. Bramkarze, jest lepiej ale do dobrego poziomu trochę jeszcze brakuję. Strzały z dystansu, dziwnie zawodnicy strzelają, ale sądzę że to jest do wyćwiczenia. Obrońcy włączają się do szybki akcji. Ładne dośrodkowania z wyglądu z perfekcji gorzej. System podań: GENIALNY. Nie będę się więcej rozpisywał poczekam do pełnej wersji gry na ostateczną ocenę dzieła KONAMI.

Pamiętajcie że jest to wersja demonstracyjna, która nie pokazuje jakości pełnej wersji.
Cooltys
Wszyscy co chcą robić tricki na klawie to są jakimiś masochistami:D Od wprowadzenia 360 stopni(czy tam 16 kierunków no ale 360 stopni:D) i właśnie tricków granie na klawie stało się naprawdę niewygodne i dużo odejmuje z jakości. Nazbierać na pada od jakiejś konsoli i nie męczcie się! To dla dobra waszych palców i nerwów biggrin.gif
Daman-99
szmaciarz biggrin.gif
ty masz nie naciskac galki, tylko trzymaj L2 i ruszaj galka, czyli u Ciebie klawiszami

wrocman
nie wiem dlaczego, ale fifa zablokowala zmiane poziomu trudnosci, ale to nie powod, zeby grac tylko na amatorze, wystarczy pogrzebac w pliku i masz pro, czyli 3 poziom.

CYTAT(Vinci_14 @ Sep 19 2010, 19:56) *
Mnie dobija monotonne strzelanie w FIFIE. Na 90% bramka z powietrza wpada tak samo , zawodnik tak samo wyskakuje do strzału głową i zazwyczaj trafia . Od FIFY 05 do 10 nie zmienili tego , nie grałem w 11 , ale zapewne także tego nie zmieniono. Przy tym PES moim zdaniem wyprzedza o głowę , wystarczy za późno/za wcześnie wyjść do strzału i ląduje on za bramką lub obok , a w FIFIE większość strzałów albo wpada do bramki albo w ręce bramkarza.

PES 11 zamówiony.

To po co piszesz jak sam mowisz ze nie grales? Powiedz mi co takiego wspolnego ma fifa 10 z 11? Tak, nazwe tongue.gif i tylko nazwe. Moze Ci wiadomo, moze nie, ale Fifa na konsole tylko wyglada jak na pc, poza tym inna gra. Fifa 11 na pc zostala napisana od 0, a nie jak to wczesniej bylo ze 10 na podstawie 09. A zrobili taka sama jak na next geny (no niby troche lepsza od pc ;p ). Masz racje, z tym ze w pesie timing jest wazny, ale co ty mowisz o strzalach w fifie... grajac padem i przy wylaczonych asystach, jestem pewien ze bys pilke z 25m poslal o 10m od slupka, cieszyl bys sie jakbys oddal strzal w swiatlo bramki. Sam na sam tak samo, w pelnym biegu wpadasz w pole karne i doslownie milimetrowy ruch lewa galka analoga sprawi ze albo trafisz w bramkarza albo tez piekny strzal na slupek, nie wspominajac jak zrobisz wiekszy ruch analogiem.
Wracajac do dema Pesa (przeciez o nim jest temat) nie doswiadczylem "balonowej galy", gorne podania sa poprostu poprzez podciecie, gracie czasem w pilke? bo ja co tydzien gram i ogladam mecze ligowe, w podaniach nie widze zeby AŻ tak zawisała w powietrzu. Mogli chociaz troche urozmaicić te podania (jak w fifie ph34r.gif ). Po strzale dajesz trojkat i leci rakieta, bez leci bardziej techniczne uderzenie.

eh karne? smiechu warte nic wiecej, niby tylko naciskasz strzal, galke wychylasz milimetr na ulamek sekundy, gol, za drugim razem trybuna.. wtf?
Tak samo mam nadzieje ze full bedzie lepszy. Ale juz nie zawracam sobie tym glowy, bo fifa bedzie wczesniej i to mnie bardziej interesuje.

Blasi mam nadzieje ze grasz na padzie i strzaly manual, jak jednak na klawie, to sie nie dziw, zreszta napisane tam masz. Ustawienie assisted to wybierasz tylko kierunek i sile strzalu, reszta zalezy od zawodnika, ustawienia itp. Btw na Arenie jak kopie Kaka, to zalozmy, ze chce na dlugi slupek sobie strzelac; moze 4 na 10 leci w brame, z czego 1 wpada do siaty. Jak mam Drogbe to na 10 strzalow ze 4-5 wpadna do bramy.
szmaciarz
Kurdę! No to tak robię. TRZYMAM, PUSZCZAM, RUSZAM, nie ruszam.... wszystkie kombinacje i nie działa. Proszę Was o udzielenie mi wsparcia.

JUŻ umiem, skonfigurowałem lepiej klawisze i działa!
unikat
pomijając fakt zagrałem sobie w Demo Pesa 11 i na najtrudniejszym poziomie dobrą bramę strzeliłem Sergio z 30 metrów z kozła(wolej) jak za dawnych lat spędzonych z Pesem 6 ; )
PES365
Oficjalne porównanie gier: Pes 2011 vs Fifa 11 War.

http://www.youtube.com/watch?v=vcW1fl3dI6M&hd=1
Full HD 1080

Jakość filmu będzie poprawiona, gdyż przed chwilą został film wrzucony na serwis youtube. Bądźcie cierpliwi. Zalecam wybór: 1080i smile.gif Mój wybór padł zdecydowanie na Pes 2011, miałem możliwość, również rozegrania meczy na konsoli zarówno w Fife jak i Pesa. Krótką recenzję przedstawiałem kilka stron, może już kilkanaście stron wcześniej. Dlatego też jeszcze raz ją tutaj wkleję, z małymi poprawkami.

CYTAT
Moje odczucie po zainstalowaniu i zagraniu 20 kilku meczy na poziomie top player / oraz rozegraniu 4 meczy z kolegą, który również zaczął swoją przygodę już od PES3. Postaram się nie napisać o poprzednich wersjach co się zmieniło nie wiem względem pes 2009, pes 2010, skupię się tylko i wyłącznie na nowej odsłonie PES 2011. Czekaliśmy rok żeby zobaczyć kawał dobrej roboty, zmiany jakie wprowadziło Konami :

* gra zręcznościowa, która już od początku nawiązywała do symulacji piłki nożnej mogę powiedzieć, że stała się nią. Podania ich czujnik jest naprawdę świetny, poprawiona w dużym stopniu inteligencja piłkarzy, atak, obrona, bramkarze - w tym miejscu na chwilę się zatrzymamy, moje odczucie jest takie, że w dużej mierze odzwierciedlają rzeczywistość, są błędy ale takie, które zdarzają się w prawdziwym meczu. Co najważniejsze, bramkarz po odbiorze mocnej / silnej piłki nie kieruję jej do zawodnika z przeciwnej drużyny. Jeśli piłka wypadnie z rąk stara się do niej jak najszybciej dobiec. Obroną trzeba dobrze kierować. Formacja wykonana została, aż nad tym czego ja i moi rówieśnicy oczekiwali, opcji jest naprawdę sporo, oczywiście na plus. W dużej mierze od formacji zależy wygrana zespołu, ja to wiem i Wy to wiecie, oczywiście umiejętności gry, rozegrania, podań piłki, strzałów... Nowa odsłona, przede wszystkim zaskoczyła mnie grafiką, która jest ładniejsza od poprzednika, nie chcę porównywać już PES'a z FIFA 11, w którą również grałem, FIFA graficznie zbliża się do PES'a. ale jeszcze "troszkę" jej brakuję. Jest to nowy system gry, FIFA 10 / 11 taki system również posiada, 360 stopni w PESie jest, tak jak każdy z Was czekał zarówno na PES'a jak i FIFE, ja wybrałem PES'a, wyżej troszkę opisałem dlaczego. FIFA 11, może ciut została poprawiona, ale to dalej ta sama rozgrywka co w "10", dla mnie ta gra pod względem technicznym jest tylko dobra, symulacji w tej grze nie widzę, bardziej grę zręcznościową, nie wspomnę już o grafice, po strzale Drogby jego wślizgu, bramkarz przeszedł na wylot niego, dużo takich błędów ja zauważyłem.

Poziom Top Player jest o wiele wyższy niż w poprzedniej odsłonie PES'a. Blur (rozmycie) podczas powtórek, pięknie to wygląda. Pracujemy nad strzałami są inne, fizyka strzałów również, strzelone gole, poziom / czułość trzeba się przyzwyczaić, jest to coś innego, ale ciekawego i innowacyjnego. Drybling wielki plus, jeśli sobie przypiszemy wszystko to co nam jest potrzebne, świetnie możemy ominąć zawodnika / ów. Wadą dla mnie jest, zbyt wolna reakcja zmiany gracza, o wiele szybsza reakcja powinna być wprowadzona, inteligencja zmiany musi zostać poprawiona. Mam nadzieję, że to poprawią.

Pro Evolution Soccer 2011!!! miałem porównanie i wiem, że w tym roku FIFA zagrożenia nie stworzyła. Dodam, że gramy w demo, oficjalna pełna wersja będzie jeszcze lepsza.

// Liczę na Wasze komentarze (wybór) gry, decyzji, którą już podjęliście i podejmiecie dzięki temu filmikowi.

Pozdrawiam
PES365
rangiz
Na początku zaznaczę, że do tej pory faworyzowałem PESa, ale na PC. Na konsoli od 2 lat jest już inny król, natomiast w tym roku FIFA miażdży PESa na obu platformach. Nie oszukujmy się, PESa 6 nic nie przebiło do tej pory i kolejnymi wersjami konami tylko się pogrąża.
mavachi
Zgadzam sie...Niestety PES jest sztuczny jak lalka Barbie...od wersjii 6 ani razu nie gralem w PES'a i nie mam zamiaru takze w tym roku, bo poprostu ta gra nie ma juz za grosz realizmu...
rangiz
No tak, zero realizmu gry, akcje są sztywne i nie przypominają prawdziwej piłki, co doskonale symuluje w tym roku FIFA. Wystarczy stanąć z 2-3 metrów przed TV/monitorem i porównać z meczem. Z bólem przyznam, ale w tej chwili FIFA rządki na każdej platformie.
Daman-99
CYTAT(rangiz @ Sep 19 2010, 23:45) *
No tak, zero realizmu gry, akcje są sztywne i nie przypominają prawdziwej piłki, co doskonale symuluje w tym roku FIFA. Wystarczy stanąć z 2-3 metrów przed TV/monitorem i porównać z meczem. Z bólem przyznam, ale w tej chwili FIFA rządki na każdej platformie.

moze nie 0 realizmu, ogolnie gra wg mnie lepsza od zlotej "6", ale gra robiona jest pod sezon juz 2011, a nie 2007- duzo wiecej wymagamy.

Ciekawe porownanie zrobil nam PES365 (+za muzyke z intro WoW'a). Dokladniej zaciekawilo mnie jedno zdanie:
CYTAT
FIFA 11, może ciut została poprawiona, ale to dalej ta sama rozgrywka co w "10", dla mnie ta gra pod względem technicznym jest tylko dobra, symulacji w tej grze nie widzę, bardziej grę zręcznościową, nie wspomnę już o grafice, po strzale Drogby jego wślizgu, bramkarz przeszedł na wylot niego, dużo takich błędów ja zauważyłem.

laugh.gif Filmik robiony na pc, wiec fifa 11 nie mogla zostac tylko poprawiona, juz o tym pisalem: wersja na pc zostala napisana od "0", zeby byla taka jak na konsole, a nie ten sam szit co roku. Lecimy dalej, grafika: fakt gorsze ma odwzorowanie twarzy, to tyle. Kibice, animacje, murawa czy nawet szczegoly na ubraniach sa poprostu lepsza w fifie. Na wylot przejsc nie moze, jest dobry system animacji i kolizji wiec no way, nie ma nawet takich bledow jak tutaj juz ktos dal na stronie 3, kolano w kolanie ohmy.gif albo stopa w pilce ;P
aha jeszcze jedno (to raczej do wiekszosci ;p ) najpierw zdejmijcie klapki z oczow, potem obejrzyjcie caly mecz (nie skrot) jakis taki lepszej ligi, zapamietajcie jak oni rozgrywaja akcje, jak sie poruszaja, jak strzelaja. Potem wlaczyc pesa, nastepnie zmienic poziom w fife na pro (jest tweaker), wylaczyc asystenta (kolega pes365 gral na padzie, fajnie, ale z asystentem, to czyli jakby na klawie gral, 0 roznicy). Dla wiekszosci ludzi, a przede wszystkim dla tych, ktorzy graja naprawde w pilke lub ogladaja mecze, a nie graja w gry wybor jest oczywisty: fifa przypomina prawdziwa pilke.
Jak dla mnie Bakel idealnie podsumowal
CYTAT
Gdyby mama ugotowała Twoje ulubione pierogi z trocinami, a nie z mięsem jak zazwyczaj, to też z uśmiechem na ustach byś się zajadał, bo w końcu to pierożki od mamy

PES365
Daman-99 każdy ma podzielone sugestie, oceny co do wyboru gry. Co do błędów typu piłkarz przeszedł na wylot bramkarza, jak i inne bugi, które ja zauważyłem, można pokazać jak i zrobić zrzuty ekranu. Owszem dostaliśmy wersje demo, pełna wersja może już nie zawierać błędów. Dla mnie fifa 11 nie ma takiej swobody jaką otrzymaliśmy w pesie 2011, głównie chodzi mi o kontrolę podań, wrzutek czy nawet strzałów. Kibice, dla mnie jest to wątek poboczny, murawa, animacje tutaj już bym się z Tobą nie zgodził smile.gif Komputer wyciągnął wszystko z obu gier, co było możliwe, ja gram jak i pracuje na monitorze 24', dlatego też grafika dla mnie jest lepsza w PESie. Grałem w demo również na konsoli zarówno w PES jak i Fife na 40' Ledowym Samsungu. Fifa na PC wygląda już tak samo jak na konsoli, wg. mnie oświetlenie jest lepsze na PC ale to też zależy od konfiguracji posiadanego sprzętu. Moglibyśmy pisać, sprzeczać się, porównywać obie wersje, nawiązywać do meczy LIVE. Fifa jest dobrą grą, zaskakuje grywalnością, ale to nie jest to czego ja oczekuje od gry. Dla mnie PES ma więcej tego co jest bliższe prawdzie.

Peace
PES365
wrocman
Damian-99

zasmucę Cie w Fifie zauważyłem więcej sytuacji jak mówiłeś. Stopa w piłce, zawodnik strzela bramkę głową przez słupek, ślizg od tyłu przechodzi przez nogi trafia w piłkę zero fauli. Gram na takich samych ustawieniach w Pesie jak i w Fifie...nie zdarzają się może często, w pesie też takie coś występuje, ale jest więc nie pisz że nie ma takiego czegoś. Co do murawy...W Fifie murawa jest tylko lepsza w powtórkach i ma ładniejsze, prawdziwsze kolory, tylko tyle. Przez szczegóły na ubraniach co rozumiesz? Falowanie koszulki podczas biegu czy co? Animacje też są sporne, FIFA ma lepsze to, PES ma lepsze tamto i tyle.

wyłączyłem i co...strzały tylko gorzej wychodzą...Konstruowanie akcji w FIFIE wypada lepiej niż przez ostatnie czasy (i nie prawdą jest że FIFA była pisana od zera, ale prawdą jest że nie opiera się na poprzedniczce tyle co wcześniejsze wersje tej gry[gram w każda od 1995 i każda kupuję i widać czasami podobieństwa, PES zawitał na półce od 3) ale daleko do realizmu, zawodnicy czasami się ładnie pokażą do piłki, a czasem stoją i się patrzą co się dzieje. + dla FIFY za to że zawodnicy najczęściej nie czekają na piłkę tylko podejdą te dwa kroki do niej, co w PESie jeszcze nie zauważyłem. Konstruowanie akcji w PESie jest na pewno bliższe realizmowi niż w FIFie.

Nikt nikomu nie narzuca jaką grę ma wybrać, ja wybiorę dwie, bo FIFA jest pod tym względem lepsza a PES pod tamtym...jest remis, nie ma sensu się kłócić, a bo to FIFA a to PES, tak wybierzesz co będziesz chciał i tak.

"Dla wiekszosci ludzi, a przede wszystkim dla tych, ktorzy graja naprawde w pilke lub ogladaja mecze, a nie graja w gry wybor jest oczywisty: fifa przypomina prawdziwa pilke" chyba nie wiesz co piszesz czasami.
Ujmeny
CYTAT(wrocman @ Sep 20 2010, 10:27) *
Dla wiekszosci ludzi, a przede wszystkim dla tych, ktorzy graja naprawde w pilke lub ogladaja mecze, a nie graja w gry wybor jest oczywisty: fifa przypomina prawdziwa pilke" chyba nie wiesz co piszesz czasami.

Wszystko zależy kto jaką ligę ogląda... triangle.gif Ale jestem wstanie się zgodzić, że najnowszy PES pod wieloma względami przypomina Ekstraklasę. W obu przypadkach m.in. napastnikom nie chce się ruszyć dupska...

Są pierwsze recenzje.
Gamesmaster dał grze ze stajni Electronics Arts 94%. Niestety redaktorzy nie dysponowali egzemplarzem Pro Evolution Soccer 2011.
wrocman
włączyłem obie gry na laptopie ACERa na funkcji 3D i PES wypadł w tym teście lepiej.
Tomaszzz
Grałem mało, ale tym razem w tym PESie naprawdę podobała mi się rozgrywka. Rozgrywanie, podawania wyglądało swobodnie naturalnie i grało się fajnie i dynamicznie. Nie będę oceniał gry na podstawie tego jak wyglądają karne czy innych pierdół jak to niektórzy mają w zwyczaju.

Widać dużą zmianę, a nawet piłka-balon nie jest dla mnie wielką tragedią. Po pierwsze to dopiero demo, a po drugie nie ma tego efektu w rozgrywaniu akcji, podaniach na dobieg. Formacje poruszają sie sprawnie i można stworzyć fajne akcje. Jednym słowem. PODOBA MI SIĘ. smile.gif

Ale szczerze muszę dopiero na poważnie zasiąść i zagrać trochę meczy by móc powiedzieć więcej, ale jak na razie myślę, że jest dobrze.
prezes87
Ja jestem wielkim fanem PESa. Gram od 2 części. Jako że 2010 było totalnym niewypałem, spodziewałem się tego samego po 2011. Ale... jest naprawdę nieźle. Wyeliminowali dużo błędów i naprawdę gra się fajnie. Na plus ja zaliczam dużo fauli, i w końcu naprawili te karne których w ogóle nie było w 2010. Podoba mi się bardzo ten system podań 360, to jest naprawdę miodzio. A co do FIFY11 to ja składam gratulację - milowy krok w przód. Konia z rzędem kto powie która gra w tym roku jest lepsza bo naprawdę obie prezentują bardzo wysoki poziom.
mavachi
To zalezy od gustu...tak jak powiedzialem wczesniej. Ja wybieram FiFe bo jest bardziej realna i lepszy ma system rozgrywki, trudniejsza od PES'a bedzie na World Classie i PES to raczej przypadki tam decyduja a nie gra wink.gif
JnR
Dla mnie w Fifie wszystko jest zbyt kolorowe , brakuje tam właśnie tego przypadku który często rządzi piłką. Trudno powiedzieć która gra jest bardziej realistyczna. Mi się obie gry podobają ale tak jak mówię wybiore PES-a z racji tego że ostatnia Fifa jaka mi się naprawdę bardzo ale to bardzo podobała to była 2003 a w resztę można było grać. PES 2009 to byłą tragedia ale mimo to zostałem przy tej serii i teraz mogę się cieszyć grą w 2011. Mam taką opinię dotyczącą PES-a i Fify- W Fifę grają ci co chcą grać z Komputerem/Konsolą a w PES-a Ci co grają ze znajomymi, ja często grywam 2 na 2 w Pes(PS3) i jest ogromna różnica w 2 na 2 w Fifie na korzyść Pes-a ( chodzi mi tutaj o doznania z gry).
tomaj
Czy mi się wydaje, czy aby dobrze strzelić karnego należy 2 razy wcisnąć guzik strzału? W normalny sposób mi nic nie wpada, a jak dwa razy nacisnąłem strzał to wpadło.

Co do karnych, to zauważyłem, że łatwiej się je broni. W serii rzutów karnych po remisie, na top playerze raz wybroniłem 3 a drugi raz 4 karne.
mogwil
ja po demie pes jestem do niego sceptycznie nastawiony do tego dojdzie pewnie zjeb*** tryb online w pelnej wersji i w tym roku kupie fife ktora na pc jest rownorzedna jesli nie lepsza pozycja w stosunku do pes
dikhet
Czy można ustawić aby komputer nie pomagał nam zmieniać zawodników?
prezes87
Mi się wydaję, że będzie tak jak w ostatnich latach. Masz konsolę, kup FIFE. Masz PC, kup PESa. Natomiast ja mam trzy pytania odnośnie gry do was.
1. W jaki sposób się te tricki niby robi? Ruszam prawą gałką ale zawodnik nie robi mi jednego tricku tylko od razu całą sekwencję 3 albo 4.
2. Obojętnie kim biegnę z piłką, czy to malutki Messi czy silny Huntelaar to zawsze koleś który mnie dogania przepycha mnie ciałem. Nie ma czegoś takiego, żeby się zastawiać i biec tylko od razu mi piłkę zabierają.
3. Jak się te karne strzela? Co karny to strzelam albo Panu Bogu w okno albo gdzieś po autach? Podobno nie można trzymać gałki w tą stronę w którą strzelasz tylko trzeba jakoś raz wcisnąć czy coś.
Bo0os
CYTAT(dikhet @ Sep 23 2010, 15:14) *

dobre pytanie bo ostatnio komputer mnie bardzo nie rozumie... dry.gif

zawsze przełączy na tego co nie trzeba idzie szalu dostac czasem ;p
mogwil
CYTAT(prezes87 @ Sep 23 2010, 17:34) *
Mi się wydaję, że będzie tak jak w ostatnich latach. Masz konsolę, kup FIFE. Masz PC, kup PESa. Natomiast ja mam trzy pytania odnośnie gry do was.
1. W jaki sposób się te tricki niby robi? Ruszam prawą gałką ale zawodnik nie robi mi jednego tricku tylko od razu całą sekwencję 3 albo 4.
2. Obojętnie kim biegnę z piłką, czy to malutki Messi czy silny Huntelaar to zawsze koleś który mnie dogania przepycha mnie ciałem. Nie ma czegoś takiego, żeby się zastawiać i biec tylko od razu mi piłkę zabierają.
3. Jak się te karne strzela? Co karny to strzelam albo Panu Bogu w okno albo gdzieś po autach? Podobno nie można trzymać gałki w tą stronę w którą strzelasz tylko trzeba jakoś raz wcisnąć czy coś.

masz PC kup pes ?! powinno byc chyba masz PC i masz Pes 2010 to idz kup Fife bo na Pes 2011 szkoda kasy biggrin.gif
tomaj
Ja tak może troszkę z innej beczki, a mianowicie w sprawie licencji.

Co mnie wkurza to to, że w stanach sobie z tym poradzili. NHL, NFL i MLB (baseball) są to serie EA Sports oraz od niedawna 2kSports. Jakoś w stanach zarówno jeden jak i drugi wydawca posiada pełne licencje, więc szkoda, że w Europie Konami i EA nie mogą się dogadać z komórką odpowiedzialną za prawa do nazwy itd...
k4mil
CYTAT("prezes87")

mnie też to wkurza że robi od razu kilka sztuczek, a (o ile się nie mylę) to w Gameplan wejdź na link feints i po prostu ustaw po jednej sztuczce na każdą stronę gałki. Wtedy zrobi tylko jedną sztuczke, ale za to maksymalnie mamy możliwość 4 sztuczek niestety. Wg mnie powinni to jakoś inaczej rozwiązać. Np. ruszysz gałką raz w prawo to zrobi sztuczkę nr 1, ruszysz 2 razy -> sztuczkę nr 2 itd a nie tak jak jest w tej chwili. Może w pełnej wersji to jakoś poprawią.

Jeśli chodzi o karne to chyba tak samo jak w pes2010 się to strzela. Poszukaj na youtube, np: http://www.youtube.com/results?search_quer...torial&aq=f

CYTAT("dikhet")

W menu pauzy wejdź na "Select Sides", wciśnij niebiski (X) i zmień "Change Cursor" na "Unassisted" wtedy tylko ty będziesz mógł zmieniać zawodników
r.a.j.a.n
CYTAT(Bo0os @ Sep 23 2010, 18:30) *
dobre pytanie bo ostatnio komputer mnie bardzo nie rozumie... dry.gif

zawsze przełączy na tego co nie trzeba idzie szalu dostac czasem ;p

Oczywiście, że da radę, zmienić automatyczne przełączanie zawodników - zawsze robiło się to tak samo
Podczas wyboru stron, naciskasz X na padzie od X-Boxa, czyli "strzal" i zmieniasz np. na semi-assisted. Moźn zrobić to podczas meczu, lub przed.
ricken18
CYTAT(r.a.j.a.n)
Podczas wyboru stron, naciskasz X na padzie od X-Boxa, czyli "strzal" i zmieniasz np. na semi-assisted. Moźn zrobić to podczas meczu, lub przed.
Assisted to oczywiście pełne wsparcie w przełączaniu zawodników, często niewygodne, przykład:
biegnie obrońca za napastnikiem, już wciskasz przycisk aby go trącić wślizgiem, a tu Ci automat przełącza na innego (tego znajdującego najbliżej piłki) i zupełnie źle ustawiony powoduje wślizg, faul i dalsze konsekwencje...
Semi-assisted przełącza Twoich zawodników tylko w ataku, w obronie sam przełączasz graczy.
Unassisted to oczywiście pełen manual, pozwala przesunąć kilku graczy w linii lub wysunąć skrzydłowego, a dopiero potem wybrać grajka, którym chcemy wykonać jakiś manewr. Wymaga wprawy, ale jest superskuteczne.
---------------------------------------------------------------
CYTAT(prezes87)
W jaki sposób się te tricki niby robi? Ruszam prawą gałką ale zawodnik nie robi mi jednego tricku tylko od razu całą sekwencję 3 albo 4.
Myślę, że tutorail na http://issonline.pl/?cmd=pokaz&id=1284730840 dobrze nas poprowadzi. Jednak już spieszę wytłumaczyć własne doświadczenia.
System zwodów i trików prawą gałką działa gdy:
- wciskamy lewy dolny spust (xbox LT/playstation L2) + przesuwamy gałkę w danym kierunku i wtedy da się wykonać jeden manewr, bawiąc się dalej prawą gałką R wykonuje kolejny manewr itd.
- wciskamy lewy górny spust (xbox LB/playstation L1) + przesuwamy gałkę w danym kierunku, a wówczas automatycznie wykonuje się pełna kombinacja.
---------------------------------------------------------------
Jako, że przyzwyczajony od początku jestem do manualnego i częstego włączania danej strategii (lubię sam decydować, kiedy zastawić pułapkę offsajdową, kiedy zmienić skrzydłowych miejscami itp.), to zmieniłem miejscami przyciski select oraz lewy dolny spust (xbox LT/playstation L2), do selectu ciężko mi sięgnąć, więc ustawiam sobie wyłącznie po jednym, wybranym tricku i uruchamiam go lewym górnym spustem (xbox LB/playstation L1), wtedy zawodnik wykonuje wszystkie wymagane przeze mnie ruchy, czyli jeden smile.gif.
Rasialdinho0
Jakis czas temu w temacie o FIFIE napisalme ,ze fifa jest lepsza , zmieniam zdanie.
Bylem na poczatku zauroczony FIFA , ale po rozegraniu wielu meczy wyszlo szydlo z worka. FIFA 11 to caly czas stara plastikowa i schematyczna do bolu FIFA.

PES jest lepszy, dlaczego? Juz pisze

FIFA ma lepsze animacje ruchu pilkarzy - ale to wszystko co za nia przemawia. Cala reszta jest gorsza.
Strzaly nie sa realistyczne, pilka kreci jak banan, zza pola karnego mocny strzal wyglada jakby byl przez kogos pchany.
Rozgrywka jest schematyczna do bolu, kazdy mecz jest taki sam, oddaje te same podania i strzelam te same bramki.
Podania manualne sa zle zrobione, nie moge nigdy oddac pilki dokladnie tam gdzie chce.

Teraz PES

Strzaly sa piekne tak jak zawsze, jest 1 nowy strzal, trzeba wcisnac trojkat i wtedy pilka zostaje podkrecona na zewnatrz.
Podania sa najlepsza czescia tej serii, pilka leci dokladnie tam gdzie chce, mozna piekne akcje robic.
Animacje ruchu pilkarzy sa gorsze niz w FIFIE, ale w porownaniu do poprzednich wersji jest duzo lepiej.
Bramkaze czasami zrobia babola, ale jest to duzo rzadziej niz bylo i wiecej piastkuja na rog.

Werdykt?

Jezeli chcesz grac w schematyczna i powtarzalna gre, ktora nauczysz sie raz i bedziesz uzywal tej samej metody caly czas przeciwko wszystkim i wszyscy tak samo przeciwko tobie beda jej uzywali, jezeli chcesz strzelac takie same bramki bez zadnych emocji - wybierz FIFE.

Jezeli chcesz grac w pilke w ktorej musisz przystosowywac sie do kazdego meczu i kazdej taktyki - przez co kazdy mecz jest nieprzewidywalny i unikalny - wybierz PESa.

Co najbardziej lubie w PESie w porownaniu do FIFY? - Boisko
Boisko w pesie jest znacznie wieksze niz w FIFIE i pilkarze nie sa tak blisko siebie. W pesie mozna stworzyc jakis plan i go wykonac, w FIFIE wszyscy sa tak upchnieci, ze zrobienie czegos innego niz w poprzednim meczu jest niemozliwe. Kazdy kryje praktycznie kazdego.
Rasialdinho0
Jeszcze jedno , czesto slysze ze obrona w pesie rusza sie za pozno.

Ci, ktorzy ogladaja prawdziwe mecze , wiedza ze obrona ZAWSZE rusza 1-2 s pozniej niz atakujacy zawodnik.

http://www.youtube.com/watch?v=iJ3PX-YzSPU...player_embedded

zobaczcie tutaj w prawdziwym meczu , przy pierwszym golu kiedy atakujaca druzyna robi 1-2 podanie , obroncy stoja jak slupy i reaguja dopiero jak zawodnik atakujacy jest juz w polu karnym.
W pesie jest tak samo. to sie nazywa REALIZM.

W fifie AI obroncow jest przyklejone jak super glue i obroncy trzymaja sie napastnikow ZAWSZE , i to , nie jest realistyczne.

a jak sie chce obronic , to przelacza sie samemu na zawodnika i biegnie za napastnikiem w pesie, nie widze problemu

Słyszałeś o opcji edytuj? Po co piszesz to samo w dwóch tematach? ///Orange_91
prezes87
No to prawda. Bramkarze są lepsi, nie mogę się napatrzeć jak czasami przy rożnym do piłki wychodzą i piąstkują ją na 40m biggrin.gif:D
Na pewno na wielki plus trzeba zaliczyć ten manualny drybling. Nie prawą gałką tylko po prostu jak sobie biegamy i kręcimy raz to w lewo, raz w prawo, balansem ciała wtedy też można kilku objechać biggrin.gif I podoba mi się też bardzo, że jak skrzydłowy dostaje piłkę na skrzyło to nie biegnie z każdym razem wzdłuż linii tylko czasami się tak fajnie po skosie ustawi, że można sobie ściąć do środka biggrin.gif No i na plus to że naprawili w końcu te karne, które w 2010 zdarzały się raz na miesiąc.
szołpas
jak mocno strzelić na bramke xD? naciskam square.gif a oni mi jakos podcinaja te strzały dry.gif
Rasialdinho0
CYTAT(szołpas @ Sep 25 2010, 14:12) *
jak mocno strzelić na bramke xD? naciskam square.gif a oni mi jakos podcinaja te strzały dry.gif

jak chcesz bombe to nabierasz powera square.gif puszczasz i wciskasz triangle.gif , ponizej polowy paska sie daje bo inaczej leci nad brama

reszta strzalow to tak jak w poprzednich

sredni strzal to normalny square.gif

techniczny strzal trzymasz square.gif puszczasz i dajesz R2 , jest to lekki krecony strzal , najlepiej dziala w polu karnym , mozna strzelic tez zza lini pola karnego trzeba dac wtedy wiecej jak polowe paska.

trzeba tez wiedziec ktora noga strzela zawodnik w zaleznosci od tego w ktorej pozycji na boisku sie stoi , bo square.gif + triangle.gif kopie zewnetrzna czescia stopy i pilka jest podkrecana na zewnatrz

square.gif + R2 kopie wewnetrzna czescia stopy i pilka jest krecona do wewnatrz

Jak sie jest zle ustawionym i proboje sie wykonac ktorys strzal to moze wyjsc poprostu babol bo pilkarz nie bedzie mial jak sie zlozyc
mavachi
No w kazdym meczu jest wszystko dokladne...sory ale w PES'ie jest tak ch****e sterowanie graczami ze bania mala...przy Fifie bede zarywac nocki a nie jak gram w PES'a to co chwile sie wku***am bo bramkarz broni jak szmaciarz ostatni i komputer kazda pilke wybija na out...:/

Naprawde jezeli ktos chce pograc w realistyczna gre niech kupi FIFE 11, bo PES go strasznie zdenerwuje po paru meczach wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.